Svet
26 ogledov

Stavka "krivična do gospodarstva"

Janez Janša, Samo Hribar Milič
1/9
Anže Petkovšek
Napovedana stavka javnega sektorja je krivična do ljudi v gospodarstvu, ki že več let prenašajo težo krize, je po srečanju s premierjem Janezom Janšo danes dejal predsednik Združenja Manager Dejan Turk.

Za napovedano stavko javnega sektorja ni formalnih razlogov, zato je država tudi ne bo plačala, poudarja premier Janez Janša. Kot je dejal po srečanju s člani predsedstva Gospodarske zbornice Slovenije in upravnega odbora Združenja Manager, obžaluje, da se stavka pripravlja, ko pogajanja še potekajo, zato apelira na "nekoliko več razuma".

Za stavko tako po Janševih besedah ni nobenih formalnih razlogov, zato tudi ne bo plačana. Prav je, da sindikalni voditelji, ki pozivajo k stavki, to svojemu članstvu tudi jasno povedo, je poudaril.

Sicer pa so se take stavke doslej že napovedovale, je še povedal Janša in dodal, da je bila stavka celotnega javnega sektorja napovedana tudi nekaj let nazaj, še danes pa se ne ve točno, koliko javnega sektorja je takrat stavkalo.

"Slovenija nima alternative"

Napovedani varčevalni ukrepi oziroma ukrepi za racionalizacijo v javnem sektorju so "zgolj kakšnih deset odstotkov tega, kar je treba narediti v tem mandatu, da bo Slovenija postala za gospodarstvo prijazno okolje, da bomo imeli pozitivno gospodarsko rast in da bomo lahko financirali vse tiste potrebe v javnem sektorju in širše, ko gre za zagotavljanje normalnega funkcioniranja družbe", je po srečanju s člani predsedstva Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in upravnega odbora Združenja Manager dejal Janša.

Poudaril je še, da napovedani ukrepi niso rigorozni, sindikalistom pa je svetoval, naj pogledajo ukrepe, ki jih sprejemajo vlade drugod po Evropi, in preverijo tudi ceno, ki jo je v zadnjih letih plačalo gospodarstvo. Za stavko ni "nikakršne potrebe", je menil in dodal, da je bila stavka napovedana, preden je sploh znano, kakšen bo izid pogajanj med socialnimi partnerji. "Slovenija nima alternative," je še poudaril.

"Plujemo proti stečaju"

Predsednik GZS Samo Hribar Milič je izpostavil, da gospodarstvo "absolutno podpira usmeritev v uskladitev obsega javnega financiranja z zmožnostmi gospodarstva". Gospodarstvo je v zadnjih štirih letih naredilo veliko racionalizacijo in število zaposlenih zmanjšalo za 80 tisoč, medtem ko se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za devet tisoč, je poudaril in dodal, da jih veseli, da so varčevalni ukrepi le začetek.

Dejan Turk je situacijo v državi primerjal z ladjo Titanik, ki je že zadela ledeno goro, nekateri pa še vedno "plešejo na palubi in ne opazijo, kaj se dogaja". "Plujemo proti stečaju naše države," je opozoril in podprl vladne ukrepe, ki so po njegovem mnenju "edina pot".

Komentarjev 25
  • Damijan Kotnik 14:51 13.april 2012.

    z podrazitvami in zvisevanjem trosarin ne bomo resili slovenije pred bankorotom samo se omogocili bomo vladi in bogatim da se bogatijo oberajo samo revezew ne bogate.

  • Niko_K_ 00:30 12.april 2012.

    Se ti vidi, da nisi pretirano uravnovešen ali pa si vsaj nepismen. (A naj naštevam naprej?)Več kot očitno nisi prebral, razumel ali pa ga nisi znal razumeti - DRUGI del mojega komentarja: "Slovenija bi dobro preživela, če bi ...prikaži več VSEM - levim in kvazilevim (alias Pahor, Opanković, Vlačič, Pasja princesa itd.) in tudi kvazidesnim (tvojim miljencem) ENOSTAVNO PREPOVEDALI delovanje v politiki. Ker masla imajo na glavi ENI IN DRUGI!"

  • KOJAK 22:44 11.april 2012.

    Niko_K nikar ne pozabi na Andreja Lovšina bivšega direkotrja VOMA in 100 mio EUR škode, ki jo je povzročil InterEuropi, spomni se na Šrota in Bavčarja, kako jima je Janša tlakoval pot do Mercatorja, spomni se še enega VOMO člana ...prikaži več Dušana Mikuša, ki je v času Bajuka postal direktor Fructala... a naštevam naprej?