Svet
3 ogledov

Stavka ohromila promet

Splošna stavka, ki naj bi trajala en dan, je na avtocestah povzročila tudi za 10 Žurnal24 main
Splošna stavka v Belgiji zaradi rastočih cen je ustavila državni in mednarodni javni promet ter na sploh običajni ritem države.

Odpovedani so bili vsi mednarodni hitri vlaki, ki vozijo v državo in iz nje, zaprte so številne trgovine in v več javnih šolah so odpovedali pouk. Stavko so pripravili trije glavni belgijski sindikati, ker se vlada po njihovem mnenju ni sposobna odzvati na hitro rastoče cene. Stavkajoči vlado pozivajo, naj nujno sprejme ukrepe, ki bodo prebivalstvu omogočili, da lažje sooči s posledicami inflacije.

Splošna stavka je opozorilo vladi pred predstavitvijo proračuna za leto 2009 v belgijskem parlamentu, ki bo 14. oktobra.

V Bruslju sta zaradi stavke zaprti obe glavni železniški postaji, Brussels Midi in Brussels Central. Tramvaji sploh ne vozijo, delujejo pa nekatere proge podzemne železnice in nekatere avtobusne povezave. Do 22. ure so odpovedani tudi vsi hitri vlaki Eurostar, ki povezujejo Bruselj z Londonom in s severno Francijo, pa tudi drugi hitri vlaki, ki vozijo na Nizozemsko, v Nemčijo in Francijo.

Splošna stavka, ki naj bi trajala en dan, je na avtocestah povzročila tudi za 100 kilometrov več kolon, kot jih je na običajen dan. Belgijski pristojni organi so danes okoli sedme ure zjutraj na avtocestah zabeležili približno 300 kilometrov kolon. Zaprti so tudi supermarketi Delhaize in Carrefour, nekatere javne šole pa so odpovedale pouk.

Vlada ocenjuje, da bo ob tokratni stavki nastalo za 40 milijonov evrov škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.