Svet
8 ogledov

Stavka ohromila špansko prestolnico

Madrid stavka Španija podzemna železnica
1/14
Žurnal24 main
Zaradi stavke uslužbencev vlaki podzemne železnice v španski prestolnici stojijo. V mestu vlada prometni kaos.

Uslužbenci podzemne železnice v Madridu zaradi nestrinjanja z znižanjem plač stavkajo že drugi dan. Potem ko so včeraj še zagotavljali minimalne storitve, je danes podzemni promet popolnoma obstal. Zaprtje podzemne železnice, ki je prizadelo okoli dva milijona potnikov, se bo nadaljevalo v sredo, pravijo sindikati.

Stavka 7500 zaposlenih, ki niso zadovoljni s plačnimi pogoji. Vlada je namreč kot del varčevalnih ukrepov plače v javnem sektorju znižala v povprečju za pet odstotkov. Mestne oblasti navajajo, ki stavkajočim grozijo s sankcijami.

Kljub okrepitvam v avtobusnem in železniškem prometu na cestah in avtobusnih postajališčih nastajajo dolge vrste. V času prometne konice je promet v prestolnici sicer od običajnega višji za dvajset odstotkov.



Med stavko tudi nasilje
V pokrajinah Baskija in Navarre danes proti vladnim varčevalnim ukrepom poteka 24-urna splošna stavka, ki pa se je sprevrgla v nasilje. Ranjena sta bila vsaj en policist in en protestnik, več ljudi pa so pridržali. Protestniki so zažigali smeti in sabotirali železniško progo, s čimer so na več mestih ovirali promet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.