Svet
423 ogledov

Ste brezposelni? Pojdite na Norveško!

Brezposelni mladi predstavljajo 15.571 oziroma kar četrtino vseh brezposelnih. Žurnal24 main
Skandinavska država strokovne kadre išče tudi v tujini. Do zdaj jih je največ našla na Portugalskem, v Italiji, Španiji in Romuniji.

Norveški, ki ima le 2,3-odstotno stopnjo brezposelnosti, močno primanjkuje inženirjev. Kot poroča italijanski poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore, bi v kratkem potrebovali kar osem tisoč specializiranih inženirjev za različna področja, potrebe pa naj bi bile kar dvakrat višje.

Za študij inženirstva premalo zanimanja

Statistika kaže, da se za študij inženirstva na Norveškem odloča le 16,5 odstotka študentov, medtem ko na primer v Italiji ta odstotek presega številko 23, na Finskem pa se za ta študij odloči več kot 35 odstotkov študentov. Na Norveškem, kot piše omenjeni poslovni portal, bi potrebovali predvsem inženirje mehanike, informacijske tehnologije (Nokia, Samsung), strokovnjake za pomorstvo ... Največ inženirjev sicer potrebujejo v petrokemični industriji; naftna industrija in industrija plina sta tudi glavni gonilni sili razvoja na Norveškem, kjer trenutno deluje 31 naftnih ploščadi. Njihovo število naj bi še raslo, na njih pa zdaj dela 7.500 ljudi.

Osnovna plača mladega inženirja se giblje od 70 do 108 tisoč evrov na leto. Eno od pričakovanj pri iskanju inženirjev pa je, da se učijo, ne glede na zahtevano znanje angleščine, tudi norveškega jezika. Norveška sicer išče delavce tudi prek mreže agencij v Evropi EURES.

 

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:56 28.december 2012.

    Hočeš reči, da sedanja vlada dela dobro, ker forsira študija naravoslovja, samo ti ne gre z jezika?

  • BorutK 19:02 27.december 2012.

    Ne vem, zakaj ne verjamem nobenemu našemu politiku, da so tok dobri, da delajo za naše dobro. Vsaka rit dela za svojo korist. Pa bi rad, brez zamere. Ne ožigosaj me za nič, ker Norvežanom pošljem tudi Zokija v paketu.

  • mr.big 18:41 27.december 2012.

    Ivan bi lahko sprejel del.mesto z 3x višjo plačo, pa tega ni storil. So pa to storili SLO politiki katerim je malo mar za razmere v SLO, kateri so skuhali nekaj afer in stegnili v razne EU institucije, kjer prejemajo ...prikaži več 15.000 eur na mesec.