Svet
17406 ogledov

Ste mislili, da je virus izginil? Pa kaj še! Kar preberite!

Covid-19, UKC Ljubljana
1/2
Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu se je v soboto približalo 400.000, z novim koronavirusom pa se je doslej skupaj okužilo okoli 6,8 milijona ljudi. Pandemiji še ni videti konca.

Število novih primerov raste najhitreje od izbruha virusa. V zadnjih sedmih dneh so jih v svetu vsak dan zabeležili več kot sto tisoč.

Aprila je bilo več kot sto tisoč novih okužb odkritih le v enem dnevu, od 21. maja dalje je bilo manj kot sto tisoč okužb zabeleženih le v petih dneh. Najhitreje število okužb narašča v Latinski Ameriki, prav tako število smrti.

V soboto se je število umrlih za covidom-19 po svetu povzpelo na 397.000. Največ jih je še vedno v ZDA, kjer so doslej zabeležili 109.000 smrti ter skoraj 1,9 milijona potrjenih okužb.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer soboto ocenil, da je najhujše za ZDA mimo. "Imeli smo najboljše gospodarstvo v zgodovini sveta in ta moč nas je popeljala skozi to grozljivo pandemijo, ki je večinoma mimo. Mislim, da nam gre dobro," je dejal.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Tretja po številu umrlih za covidom-19, za ZDA in Veliko Britanijo, je Brazilija. Število smrtnih žrtev v tej državi je v soboto preseglo 35.000. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej nasprotuje omejevalnim ukrepom, v soboto pa je dejal, da bi se lahko pridružil Trumpu pri odločitvi o prekinitvi sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

"ZDA so zapustile WHO in tudi mi razmišljamo o tem v prihodnosti. WHO bo morala delovati brez ideološke pristranskosti, ali pa bomo tudi mi odšli," je dejal Bolsonaro.

Število smrtnih žrtev strmo narašča tudi v drugih državah v regiji, med drugim v Mehiki, Peruju in Ekvadorju. V Čilu se je število umrlih v zadnjem tednu povzpelo za več kot 50 odstotkov.

 

 

 

Komentarjev 9
 • erikkk 07:29 09.junij 2020.

  Naslov pravi ... cepit se bo treba tud z silo

 • Snežinko 08:56 08.junij 2020.

  Kdo pa je mislil, da je izginil? Če je še vedno po državah po sto in več dnevno okuženih? A je lahko naslov še bolj trapast?

 • Avatar Niconilla
  Niconilla 01:12 08.junij 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com