Svet
79 ogledov

Stevardesa: Trditve o višini leta so nebuloza

08_01_09_24sata_vesna_tekst Žurnal24 main
Nesreča se je zgodila zaradi podtaknjene bombe, dejansko smo leteli na več kot 10.000 metrov višine – tako na trditve nemškega novinarja odgovarja preživela stevardesa.

Nemški novinar Peter Hornung-Andersen trdi, da ima dokaze, da je češka tajna služba poskušala prekriti resnico o vzroku nesreče JAT-ovega letala leta 1972 nad Srbsko Kamenico na Češkem. Po trditvah novinarja ni eksplodirala bomba, ampak je letalo sestrelila češka protizračna obramba. Poleg tega naj bi ob nesreči leteli le na nekaj več kot sto metrov višine. Tedanja češkoslovaška oblast pa je poskušala vse prikriti in si izmislila zgodbo o podtaknjeni bombi. Na vse to se je zdaj odzvala Vesna Vulović – edina, ki je od 27 potnikov in članov posadke preživela strmoglavljenje.

Vulovićeva: Trditve niso resnične
Vulovićeva odgovarja, da ve le to, kar je doživela in kasneje slišala od drugih. Za popolno neumnost pa je označila trditev, da so leteli na le nekaj sto metrih višine. "Še laikom je jasno, da na polovici poti ne moreš leteti nižje od 7000 metrov. 10.000 metrov in več pa je običajna višina pri mednarodnih letih!" je Vesna dejala za hrvaški časopis Jutarnji list.

Njena zgodba
Vulovićeva se spominja, da je med postankom v Köbenhavnu vstopil tudi bled, nervozen in zmeden mladenič, ki se je tresel kot šiba na vodi. Že takoj se ji je zdel sumljiv – prepričana je, da je ravno on podstavil bombo. Vendar pa ni hotela delati nepotrebne panike in o tem ni obvestila pilota. Vulovićeva je sedela v zadnjem delu letala, kar naj bi ji rešilo življenje. Našli so jo hudo poškodovano. Zaradi svojega čudežnega preživetja pa se je celo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov.  Zdaj pravi, da o nesreči noče spregovoriti niti besede več.

Na krovu tudi Slovenci
Nesrečnega dne je letalo tipa DC-9 pilotiral Slovenec, Ludvig Razdrih. Slovenci so bili tudi med potniki.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.