Svet
1182 ogledov

Številke, ob katerih bi se lahko zamislili

Razburkano morje
Vrhunec so zabeležili avgusta.

Italija letos ni izpolnila cilja zmanjšanja obsega migracij čez Sredozemsko morje, je danes za italijanski časnik La Stampa priznal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Te so se v primerjavi z lani močno povečale, a je Piantedosi ocenil, da bi bilo njihovo število še veliko večje brez uspešnega sodelovanja z Libijo in Tunizijo.

Letos je Italijo po morju po podatkih italijanskega notranjega ministrstva doseglo okoli 156.000 migrantov, v enakem obdobju lani pa okoli 104.000. Vrhunec so zabeležili v avgustu, ko je italijansko obalo doseglo skoraj 26.000 migrantov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Piantedosi je v intervjuju za La Stampo, ki ga povzema Ansa, priznal, da letošnje število prihodov migrantov zagotovo ne ustreza cilju politik, ki jih je uvedla vlada, vendar bi jih bilo še več, če v zadnjih mesecih ne bi sprejeli določenih ukrepov, ki da so že pokazali konkretne rezultate.

Pri tem je izpostavil dogovore s Tunizijo in Libijo o ustavitvi odhodov, kar je po njegovih besedah preprečilo več deset tisoč prihodov in privedlo do pridržanja več sto tihotapcev. Pojasnil je, da je sodelovanje s tunizijskimi in libijskimi organi omogočilo zaustavitev skoraj 122.000 odhodov, kar ni daleč od števila ljudi, ki so dosegli Italijo.

Libija in Tunizija sta glavni izhodiščni točki za migrante, ki tvegajo nevarno pot čez Sredozemsko morje v upanju, da bodo prek Italije dosegli Evropo.

Letos je na osrednji sredozemski migrantski poti po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) umrlo več kot 2750 ljudi.

osebna izkaznica Slovenija EMŠO spreminjamo zaradi migrantov begunci Slovenija V samo enem dnevu ujeli več kot 200 nezakonitih prebežnikov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 17:27 31.december 2023.

    Čas praznovanja naš Branko pa ima spet razloge za skrb....