Svet
14 ogledov

Številne kršitve, a veljavne volitve

Opazovalci menijo, da bo potreben še drugi krog. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Volitve na Haitiju so bile veljavne na 96 odstotkih volilnih mest, je odločila volilna komisija. Poročila kandidatov in volivcev pa pričajo o nasilju, zmedi in kraji glasov.

Predsedniške in parlamentarne volitve so uspele, je sporočil predsednik komisije Gaillot Dessainvil. Od več kot 1500 volilnih mest potrdila o veljavnosti ni dobilo 56 volilnih mest. Kar 12 od 19 predsedniških kandidatov je pozvalo k razveljavitvi volitev. Misija Združenih narodov (ZN) na Haitiju (Minustah) je po zaprtju volišč izrazila globoko zaskrbljenost zaradi številnih incidentov, ki so ovirali volitve.

Kandidat ni mogel voliti
V prestolnici Port-au-Prince se je po volitvah na demonstracijah zbralo več tisoč ljudi, ki so predsednika Reneja Prevala in vladajočo stranko obtoževali poneverb. K mirnemu protestu so volivce pozvali tudi predsedniški kandidati. Zanimivo, na težave je naletel tudi kandidat Prevalove Stranke enotnosti Jude Celestin, ki ni mogel voliti, ker ga ni bilo na seznamu na njegovem volilnem mestu.

Nekateri tudi streljali
Generalni direktor volilne komisije Opont Pierre je po volitvah priznal, da so izgredniki ponekod zapirali volilna mesta, da je prihajalo do streljanja in metanja kamenja, vendar le na manjšem številu volišč.

Včeraj so zabeležili nekaj napadov na mirovne sile, policija pa je v prestolnici uporabila solzivec.

Nasilje na volitvah pravzaprav ni presenetljivo, saj so razmere tam napete zaradi epidemije kolere in katastrofalnih bivalnih razmer ljudi, ki so izgubili bivališča po januarskem potresu. Po potresu je poldrugi milijon ljudi ostal brez strehe nad glavo, vlada pa je do zdaj razdelila le polovico od 400 tisoč novih osebnih izkaznic volivcem, ki prebivajo na novih naslovih ali so ostali brez starih osebnih izkaznic. Ni jasno, ali je pri vsem skupaj šlo za organizirane prevare in nasilje ali za zmedo, ki še vedno vlada po potresu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.