Svet
41 ogledov

Številni ne preživijo obrezovanja

Tradicionalni kirurgi razkazujejo svoje orodje, ki ga uporabijo za obrezovanje. Žurnal24 main
V 12 dneh je v Južni Afriki zaradi obrezovanja umrlo 20 fantov, devet samo v zadnjih dveh dneh. Nekateri pa so tako poškodovani, da jim morajo zdravniki odstraniti genitalije.

Obrezovanje fantov je del iniciacije, ki jo kljub prepovedi izvajajo pripadniki nekaterih ljudstev. Praksa je po poročanju BBC predvsem na podeželju znova postala zelo aktualna v zadnjih letih, oblasti pa se proti njej neuspešno borijo.

Lani je zaradi obrezovanja v JAR umrlo 91 otrok. Obrezovanja so sicer najbolj pogosta junija in julija ter ponovno novembra in decembra.

Iz t. i. inicijacijskih šol so v zadnjih dneh rešili kar 60 fantov, ki so trpeli za sepso in hudo dehidracijo. Štirim bodo morali spolni organ odstraniti, saj bi sicer umrli, je pojasnil zdravnik bolnišnice, poimenovani po Nelsonu Mandeli. Že na začetku tedna pa so iz ene od nezakonitih šol rešili sedem fantov in aretirali 55-letnega samooklicanega kirurga, ki se je zaradi opravljanja obrezovanja že večkrat znašel v rokah policije. V njegovih šolah je v zadnjih petih letih umrlo okoli 20 mladeničev, 15 pa so morali naknadno odrezati penise.

Higiena zadnja skrb
A ima država kljub takšnim poročilom še vedno veliko težav v boju proti krvavi tradiciji, saj so mnogi starši prepričani, da bo njihov otrok le obrezan postal polnovredni član skupnosti. Nekateri dajejo svoje sinove zato obrezovati že pri zgodnjih otroških letih, problematično pa je, ker to v katastrofalnih higienskih okoliščinah opravljajo kirurško neizučeni ljudje. Tudi če pride do najhujšega, pa se starši v večini primerov ne odločijo ukrepati proti kirurgom.

Stvari je še poslabšal poziv vplivnega Zulujskega kralja Goodwilla Zwelithinija, ki se zavzema za obrezovanje, tudi na podlagi dognanj znanstvenikov, da so obrezani moški manj dovzetni za okužbo z HIV, ki v JAR predstavlja zelo velik problem. Obrezovanje je sicer znano v številnih kulturah po svetu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.