Svet
1758 ogledov

Številni potniki obstali na letališču. Vsega je kriv bager!

Lufthansa Frankfurt Profimedia
Enormne težave za največjega letalskega prevoznika v Evropi. Zaradi zloma IT-sistema so bili na letališču v Frankfurtu primorani začasno odpovedati oz. prestaviti večino svojih letov. Na letališču vlada zmeda.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je bil danes zaradi velikih težav z informacijskim sistemom prisiljen odpovedati oz. prestaviti večino svojih letov. V letalskem velikanu še niso natančno pojasnili, katera letališča so prizadeta, seznam odhodov letal z letališča Frankfurt, enega največjih letalskih vozlišč v Evropi, pa kaže na vrsto odpovedi. Zaradi težav s sistemom morajo ročno pregledati vse potnike, zato prihaja do velikih zamud. Bloomberg je sicer poročal, da so odpovedali vse lete, a so to pri Lufthansi za Reuters zanikali. 

"Letalske družbe iz skupine Lufthansa se trenutno soočajo z izpadom informacijskega sistema," je prek družbenega omrežja Twitter sprva sporočil nemški letalski prevoznik. "Iz tega razloga prihaja do zamud in odpovedi letov. Obžalujemo nevšečnosti, ki jih to povzroča našim potnikom," so dodali v Lufthansi.

Nemški časnik Bild je že dopoldne poročal, da na prometnih nemških letališčih Frankfurt in München prihaja do kaosa, težave naj bi bile s sistemi prijav in vkrcanja na letala. Zaradi težav v Frankfurtu imajo nevšečnosti tudi na drugih letališčih, kot priča spodnji vdelani videoposnetek imajo težave z vkrcanjem posledično tudi na letališču v Londonu. 

Težave imajo tudi v Parizu, kjer so obtičali tudi nogometaši Bayerna, ki so še pozno sinoči igrali pomembno tekmo izločilnih bojev Lige prvakov v Parizu proti tamkajšnjemu PSG-ju. 

Za tiskovno agencijo AFP pa so v Lufthansi ob nastopu težav pojasnili, da za zdaj ne vedo, ali imajo težave le sami ali se z njimi soočajo tudi v drugih letalskih podjetjih. Navedli so še, da so vzpostavili krizno ekipo, ki hiti ugotavljati vzrok in obsežnost izpada informacijskega sistema. Kasneje so nemški mediji kot razlog za izpad sistema navedli to, da je podjetje Deutshe Telekom pri delu pretrgalo enega od pomembnih kablov informacijske tehnologije. Natančneje: vsega naj bi bil kriv bager, če gre verjeti poročanju tabloida Bild. Upravljalec bagra naj bi optične kable Lufthanse poškodoval že v torek.  

Lufthansa je največji evropski letalski prevoznik. V lasti ima tudi letalske družbe Eurowings, Swiss, Brussels in Austrian Airlines.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.