Svet
30 ogledov

Število milijarderjev lani narastlo

Bill Gates EPA
Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je letos obdržal prvo mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov, je objavila revija Forbes. Gates, ki naj bi imel pod palcem kar 79,2 milijarde ameriških dolarjev, je položaj najbogatejšega človeka na svetu tako zasedel že 16. v zadnjih 21 letih.

Od lani se je premoženje Billa Gatesa zvišalo za 3,2 milijarde dolarjev in to kljub donaciji Microsoftovih delnic v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev njegovi fundaciji Bill & Melinda Gates Foundation novembra lani.

Drugo mesto na lestvici najbogatejših je letos prav tako obdržal mehiški telekomunikacijski tajkun Carlos Slim, ki je vreden 77,1 milijarde dolarjev, piše Forbes.

Prvo trojico zaokrožuje ameriški investitor Warren Buffet z 72,7 milijarde dolarjev. Buffet je sicer v primerjavi z lani na lestvici najbogatejših pridobil največ, saj je njegovo premoženje s pomočjo rasti vrednosti delnic njegovega holdinga Berkshire Hathaway zraslo za kar 14,5 milijarde dolarjev.

Na četrtem mestu je Amancio Ortega, ustanovitelj tekstilnega velikana Inditex, ki ima v lasti tudi blagovno znamko Zara. Pod palcem ima 64,5 milijarde dolarjev. Visoko na lestvici se je znašel tudi ustanovitelj družbenega omrežja Facebook. Mark Zuckerberg je namreč zasedel 16. mesto in tako prvič dosegel prvo dvajseterico najbogatejših.

290 novincev na lestvici

Kljub padcu cen nafte in drugih tegobah svetovnega gospodarstva je tudi letos število milijarderjev naraslo. Revija Forbes jih je tako naštela rekordnih 1826, medtem ko jih je bilo lani še 1645. Skupaj so letos vsi dolarski milijarderji vredni kar 7,05 bilijona dolarjev, medtem ko imeli lani pod palcem 6,4 bilijona.

Na lestvici je letos 290 novincev. Med njimi jih kar 71 prihaja iz Kitajske, kar nakazuje na vse večjo gospodarsko moč države. Lestvica najbogatejših se istočasno tudi mlajša, saj je med milijarderji rekordnih 46 posameznikov mlajših od 40 let. Povprečna vrednost milijarderjev na lestvici pa je po drugi strani padla za 60 milijonov dolarjev v primerjavi z lani na 3,86 milijarde dolarjev.

Prav tako je z lestvice najbogatejših v roku enega leta izpadlo 138 posameznikov. Med njimi so tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko ter kar nekaj Rusov, kar je verjetno posledica ukrajinske krize. Rusija je med državami po številu milijarderjev utrpela največji padec, saj jih ima v primerjavi z lanskimi 111 letos le še 88, k čemur so verjetno pripomogle zahodne sankcije, ki so udarile po ruskem gospodarstvu.

Komentarjev 1