Svet
12 ogledov

"Število mrtvih in ranjenih je šokantno"

Protest v Egiptu Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes po telefonskem pogovoru pozvala k nujnemu evropskemu posvetovanju o krizi v Egiptu.

"Egipt se mora čim prej vrniti na pot demokracije. Predsednik in kanclerka sta pozvala k nujnemu srečanju na evropski ravni. Poleg tega želita, da se zunanji ministri EU srečajo že prihodnji teden, da bi ocenili sodelovanje med EU in Egiptom," se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasilo sporočilo iz predsedniškega urada.

Merklova pa je napovedala tudi, da bo Nemčija "preučila odnose" z Egiptom. Pozvala je tudi, da bi jih morala temeljito preučiti tudi Evropska unija.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je medtem pozvala celotno unijo, naj čim prej sprejme "ustrezne ukrepe" v odziv na naraščajoče nasilje v Egiptu. "Število mrtvih in ranjenih je šokantno," je opozorila Ashtonova v izjavi za javnost.

Že pred tem so iz njenega urada sporočili, da se bodo v ponedeljek veleposlaniki 28 držav članic EU sestali na pogovorih o krizi v Egiptu. Na njem bodo ocenili razmere pred morebitnim srečanjem zunanjih ministrov o tem vprašanju.

Število smrtnih žrtev narašča

Na ulicah Egipta medtem dobesedno vre. V spopadih med islamističnimi protestniki in varnostnimi silami je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ubitih najmanj 33 ljudi. Po navedbah prič pa v spopadih niso sodelovali samo islamistični protestniki in varnostne sile, temveč tudi okoliški prebivalci, ki so demonstrante napadli s kamenjem in noži.

V streljanju pri policijski postaji v Kairu je bilo ubitih sedem ljudi. Policijska postaja se nahaja blizu trga Ramzes, kamor je Muslimanska bratovščina pozvala podpornike na današnji "petek jeze".

Komentarjev 2
  • privat 22:32 16.avgust 2013.

    vse je denar in kolonije...

  • Žurnalček 18:52 16.avgust 2013.

    Pa kaj bi EU in USA rade. Demokracijo ? Nepismeni in versko zatucani ne poznajo DEMOKRACIJE in so bile zaradi tega vse versko muslimanske stranke prepovedane. Kar ste skuhal , to boste morali tudi požreti ! Kot da se ...prikaži več v BiH niste nič naučili. Verske blazneže lahlo kroti samo vojaško - civilna hunta , ki jo je Egiptu vladala vse do padca Mubaraka , za katerega je kriv Zahod!