Svet
20 ogledov

Število obolelih s sifilisom hitro narašča

Kar 97 odstotkov novih primerov sifilisa so našli pri moških. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
Po dolgih letih upadanja se je število ljudi, okuženih s sifilisom, v San Franciscu drastično povečalo. Razlog: spolni odnosi brez zaščite pri moških.

Število novih primerov sifilisa je lani poraslo za 548, kar predstavlja 55,8-odstotni porast. Samo v rekordnem letu 2004 so zabeležili več novih primerov in sicer 554.

Čeprav je to povečanje sicer dosti manjše kot med letoma 2001 in 2002, ko je število novih primerov poraslo za vrtoglavih 167 odstotkov, strokovnjaki še vedno opozarjajo na nezaščitene spolne odnose, ki bi lahko v prihodnosti predstavljali velik problem, je poročal spletni portal index.hr.

Kar 97 odstotkov novih primerov sifilisa so našli pri moških, medtem ko je 90 odstotkov teh moških sifilis dobilo pri spolnih odnosih z drugimi moškimi. Pri več kot 70 odstotkih teh primerov so ga našli pri moških, ki so že okuženi z virusom HIV.

Istočasno pa strokovnjaki niso zaznali povečanja novih primerov okužbe s tem virusom.

"Če imate moške, okužene z virusom HIV, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, prav tako okuženimi z virusom HIV, samo zato, da bi preprečili širjenje tega virusa, potem je možno, da sifilis postane resen problem," je povedala ravnateljica enote za preventivo in kontrolo infekcijskih bolezni v oddelku za javno zdravstvo San Francisca Susan Phillip.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.