Svet
4 ogledov

Število pohabljenih otrok narašča

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Šest let po srditih bojih v Faludži med ameriško vojsko in iraškimi uporniki se v mestu rojeva zaskrbljujoče število pohabljenih otrok.

Faludža je manj kot 65 kilometrov oddaljena od prestolnice Iraka Bagdada, a je kljub temu pot do nje še vedno nevarna. Zaradi tega do preiskave, ki bi potrdila ali ovrgla trditve Iračanov, da so za vse kriva orožja, ki so jih takrat uporabili Američani in ki so še vedno nevarna za okolico, še ni prišlo.

Iraška vlada je zatrdila, da se vsako leto v Faludži rodi le eden ali dva takšna otroka več, kot je državno povprečje.

"Do takšnih primerov prihaja vsak dan"
Pediatrinja Samira al-Ani iz Splošne bolnišnice v Faludži je za BBC dejala, da se vsak dan rodijo kar trije pohabljeni otroci. Večina od njih ima težave s srcem.

Na vprašanje, kaj je vzrok temu, je dejala: "Jaz sem zdravnica, zato vam moram odgovoriti kot znanstvenica. Ničesar si nisem zapisala. Lahko pa vam povem, da to število vsako iz leta v leto narašča."

Zdravnica in tudi ostalo medicinsko osebje v bolnišnici so bili zelo vznemirjeni, saj je novinarju o primeru povedala več, kot bi smela. Vsi se namreč zavedajo, da njihove besede nasprotujejo besedam vladnih predstavnikov. Novinarji BBC so na skrivaj izvedeli, da iraška vlada glede te zadeve ne želi osramotiti Američanov.

Vojaški predstavniki ameriške vojske so sicer imeli prav, ko so dejali, da ne vedo ničesar o uradnih poročilih porasta rojstev pohabljenih otrok, saj ta sploh ne obstajajo.

Za ženske bolje, če ne zanosijo
Več predstavnikov lokalnih oblasti je potrdilo, da so ženske v mestu posvarili, da je za njih bolje, če ne zanosijo.

Novinarji BBC so se nato odpravili v kliniko za pohabljene, kjer so si lahko ogledali na desetine primerov z resnimi okvarami. Tako si je novinar na eni od fotografij lahko ogledal novorojenčka s kar tremi glavami.

Medtem ko je bila ekipa BBC v kliniki, so vanjo nenehno prihajali starši s svojimi otroki, ki so imeli resne težave − novinarji so lahko videli majhno deklico s samo eno roko, več otrok, ki niso mogli hoditi, ter deklico, ki je imela tako hudo okvaro hrbtenice, da je moral novinar snemalca prositi, naj je raje ne posname.

Predstavniki klinike so povedali, da se otroci z najhujšimi okvarami rojevajo v bližini mesta al-Julan, ki leži v bližini reke. Ta je bil srce upora proti Američanom med dvema ofenzivama, in sicer aprila in septembra 2004. Takrat je bil nenehno obstreljevan z granatami.

Kriva je lahko pitna voda
Novinarji so med drugim obiskali hišo, kjer živijo trije pohabljeni otroci. Dva dečka ne moreta hoditi, medtem ko ima njuna sestra resne poškodbe možganov. Kot vsi starši, s katerimi je novinar govoril, je tudi njuna mati prepričana, da so za vse krivi napadi Američanov.

Najverjetneje res obstaja povezava med pitno vodo in pohabljenimi otroki, še posebej v al-Julanu. Po koncu spopadov so ruševine mesta namreč porinili v reko, od koder večina meščanov dobiva pitno vodo.

Konec koncev pa bo pravi razlog in odgovor na to, kakšen vpliv imajo orožja, ki so jih Američani uporabili, lahko našla samo neodvisna preiskava medicinskih strokovnjakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.