Svet
3 ogledov

Število smrtnih žrtev se je povečalo

vlak kanada Reuters
Skupno število žrtev sobotne železniške nesreče v Kanadi se je povzpelo na 13, pogrešajo pa še okoli 50 ljudi.

Gasilci v mestecu Lac-Mégantic v kanadski provinci Quebec so se v ponedeljek prebili še do osmih trupel sobotne nesreče po iztirjenju in eksplozijah vlakovne kompozicije, sestavljene iz 73 vagonov, od katerih je bilo 72 cistern z nafto.

Kanadski mediji poročajo, da so morda odkrili vzrok, zakaj se je vlak nenadoma spustil po hribu proti mestu. Uro in pol pred tragedijo so prostovoljni gasilci posredovali pri gašenju manjšega požara na lokomotivi, ki so jo zaustavili, pri tem pa naj bi onesposobili zavorni sistem. Vlak je zdrvel po hribu navzdol proti središču mesta s šest tisoč prebivalci in iztiril, pri čemer je eksplodiralo skupno pet cistern.

Natakarico rešile cigarete

Gasilci so požar gasili zelo previdno in so od daleč zalivali z vodo preostale cisterne v okolici eksplozije, kar so nadaljevali tudi v ponedeljek. Počasi so se prebijali proti epicentru eksplozije, to je območju mesta z bari in restavracijami, ki so bili v soboto zgodaj zjutraj polni ljudi. Natakarico iz bara Musi-Cafe, ki je pogorel do tal, je rešila njena kadilska razvada. Maude Verrault je prekinila delo in odšla ven na cigareto, ko je videla, kako proti njej drvi ponoreli vlak. Skupaj z drugimi, ki so bili na prostem, je zbežala in si rešila življenje. Za njo je ostalo pogorišče. Povsem uničenih je bilo 30 zgradb.

Vlak je vozil nafto iz Severne Dakote v ZDA proti rafinerijam v New Brunswicku. V Kanadi se je količina prevožene nafte prek železnice v zadnjih letih zelo povečala in strokovnjaki so že začeli opozarjati na nevarnosti.

Preiskovalec kanadskega odbora za varnost v transportu je v ponedeljek opozoril, da bi bilo treba železniške cisterne, ki so bile vpletene v tragedijo, zamenjati, saj so podvržene temu, da se ob nesreči hitro preluknjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.