Svet
13 ogledov

Število žrtev naraslo že na 97

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kirgizija. V mestu Oš ubit pakistanski študent. Vsaj 15 so jih vzeli za talce. V spopadih na jugu države do zdaj življenje izgubilo najmanj 97 ljudi.

En mrtev študent in vsaj 15 talcev- to je rezultat današnjih protestov v mestu Oš na jugu Kirgizije. Zunanji minister Shah Mehmood Qureshi je dejal, da skušajo popraviti nastalo situacijo. "Naša prioriteta je zagotoviti varnost naših sil v tem mestu. Trudimo se vzpostaviti kontakt s kirgizijskimi oblastmi."

Nasilje se je razširilo še na druge dele države, zato so kirgizistanske oblasti razglasile izredne razmere v celotni regiji Džalal-abad. V spopadih med Kirgizi in Uzbeki v regijah Oš in Džalal-abad je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 97 ljudi, kakih 1200 pa je ranjenih. Še včeraj je bilo smrtnih žrtev 84.

Kirgizistan je zapustilo več kot 75.000 Uzbekov. Večinoma naj bi šlo za starejše ljudi, ženske in otroke, ki so se zatekli v begunska taborišča.

Ruski odgovor negativen
Začasna vlada pod vodstvom Roze Otunbajeve je ta teden prosila Rusijo za vojaško pomoč pri pomiritvi etničnih spopadov. Rusija je odgovorila, da gre za notranji konflikt in da ne vidi podlage za vmešavanje, bo pa poslala človekoljubno pomoč.Bakijev zanika vpletenost

Medtem se je oglasil tudi odstavljeni kirgizijski premier Kurmanbek Bakijev, ki je že od začetka aprila v Belorusiji. Zanikal je vsakršno vpletenost v nasilne izbruhe. Dejal je, da so govorice o njegovi vpletenosti "nesramna laž".

Vsem dovoljeno streljanje
Kirgizistanska začasna vlada je sicer v Ošu in dveh sosednjih okrožjih razglasila 24-urno policijsko uro. Napovedali so tudi vpoklic vseh vojaških rezervistov, starih od 18 do 50 let, ki naj bi pomagali ustaviti nasilje. Policiji in vojski pa je že predtem dala proste roke pri uporabi strelnega orožja.

Nasilje se je začelo v četrtek zvečer po pretepih med manjšinskimi Uzbeki in Kirgizi v mestu Oš, ki velja za oporišče strmoglavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, in se razširilo še v sosednje kraje in mesto Džalalabad.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.