Svet
7 ogledov

Število žrtev preseglo 300

Številni ranjeni po potresu v Iranu. EPA
V dveh močnih potresih, ki sta v soboto stresla Iran, je po najnovejših podatkih iranskih oblasti umrlo 306 ljudi, 3.037 pa je bilo poškodovanih.

Med žrtvami prevladujejo ženske in otroci, je povedala iranska ministrica za zdravje Marzije Vahid Dastdžerdi in pojasnila, da je precejšnja razlika med nedeljskimi in današnjimi podatki posledica dejstva, da so številne mrtve svojci pokopali še pred prihodom pristojnih, ki so beležili žrtve. Notranji minister Mustafa Mohamed Nadžar je namreč v nedeljo sporočil znatno nižjo številko žrtev – 227 mrtvih in 1.380 ranjenih.

Ministrica je še pojasnila, da so večino poškodovanih, 2.011, oskrbeli na kraju nesreče, ostale pa so prepeljali v bolnišnice.

Nadaljujejo z iskanjem trupel

Oblasti so v nedeljo tudi sporočile, da so končale reševalne operacije, ker so že našli vse preživele, Dastdžerdijeva pa je danes dejala, da se iskanje trupel nadaljuje.

Prvi potres, ki je v soboto prizadel območje mesta Tabriz, je imel magnitudo 6,4, enajst minut pozneje pa mu je sledil še en potres z magnitudo 6,3. Žarišče potresa je bilo okoli 60 kilometrov severovzhodno od Tabriza, mesta z 1,5 milijona prebivalci. Najbolj prizadeta so bila mesta Ahar, Haris in Varzakan.

Pripravljenost na pomoč pri odpravi posledic potresa je izrazilo več držav, med njimi v nedeljo tudi ZDA, ki pa so pri tem izrecno omenjale "iransko ljudstvo" in ne iranskih oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.