Svet
32545 ogledov

Število žrtev še ni znano, med njimi majhni otroci in cele družine

ukrajina liman Epa
V mestu Liman v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, ki so ga nedavno osvobodile ukrajinske sile, so našli 200 grobov in množično grobišče.

V ukrajinskem Limanu so po osvoboditvi odkrili novo množično grobišče, je sporočil tamkajšnji vojaški guverner Pavlo Kirilenko. Kirilenko je skupaj s tragično novico na Telegramu objavil fotografije, na katerih je videti številne lesene križe ter ob njih vojake in reševalce v belih zaščitnih oblekah. Kot je še zapisal, se je izkop trupel že začel, koliko točno jih je, pa še ni znano.

Žrtve naj bi bili sicer tako ukrajinski vojaki kot civilisti, med njimi celo majhni otroci in cele družine, navedbe guvernerja navaja nemška tiskovna agencija dpa.

ukrajina liman | Avtor: Epa Epa

Liman je strateško pomembno manjše mesto, ki so ga ukrajinske sile iz rok ruskih okupatorjev osvobodile pred slabim tednom dni. Da naj bi tam našli več deset grobov, so ukrajinski mediji poročali že pred dnevi.

Po umiku ruskih sil so sicer podobne prizore v minulih mesecih našli že v več ukrajinskih mestih, med drugim že v začetku aprila v Buči, ki velja za nekakšen simbol najhujših vojnih zločinov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v petkovem večernem nagovoru sporočil, da so ukrajinske sile v najnovejši protiofenzivi, ki so jo na vzhodu in jugu države sprožile konec septembra, osvobodile že skoraj 2500 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Samo v tem tednu naj bi na vzhodu zavzele 776 kvadratnih kilometrov ozemlja in 29 naselij, od tega šest v regiji Lugansk. V zadnjih dneh je poleg tega Ukrajina zabeležila pomembne uspehe na bojiščih v severovzhodni regiji Harkov in na jugu v bližini mesta Herson, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • jozicamurn 23:01 08.oktober 2022.

    Vsem, ki bodo te pobite Ruse s strani nacistov in ZDA-VB nato teroristov, postavili v naslov kot da so to naredili Rusi, naj jim sinove in hčere doživijo enako usodo! Vi mogoče ne veste, ampak tudi karma obstaja.

  • Avatar Leon
    Leon 15:12 08.oktober 2022.

    Ali bo Janez poslal svojega specialnega agenta za izkopavanje kosti ?

  • janči 14:14 08.oktober 2022.

    Joj osli zarukani. Če je pa splošno znano, da so Ukrajinci v teh večinsko Ruskih mestih zmasakrirali prebivalstvo kot maščevanje za udeležbo na referendumu. Pa kdo še verjame tej zahodni propagandi!