Svet
8 ogledov

Štirje poškodovani že v prvem teku

Od sedmega julija naprej bodo vsak dan do 14. julija ob osmih zjutraj na ulice P Žurnal24 main
V prvem teku pred biki v okviru tradicionalnega festivala v mestu Pamplona na severu Španije so bili poškodovani dva Španca, Škot in Američan. Ironično je, da jih niso poškodovali biki.

Festival v čast zaščitniku Pamplone San Ferminu se je uradno začel v ponedeljek. Prvega teka pred biki se je udeležilo kakih dva tisoč ljudi, trajal pa je dve minuti in pol. Poškodovana Španca sta stara 21 in 31 let, starost poškodovanih Škota in Američana pa zaenkrat še ni znana.

Festival, katerega sloves je v svet leta 1926 ponesel pisatelj Ernest Hemingway z romanom Sonce vzhaja in zahaja, vsako leto privabi na tisoče turistov z vsega sveta. Od danes naprej bodo vsak dan do 14. julija ob osmih zjutraj na ulice Pamplone spustili šest bikov. Po 825 metrov dolgi poti biki končajo v areni za bikoborbe, kjer se popoldne spopadejo z matadorji. Lanski tek si lahko ogledate v spodnjem videu.


Do danes že 14 žrtev
Vsako leto je med nevarnim tekom ranjenih več deset ljudi, od leta 1911, ko se je festival začel, pa je 14 udeležencev tudi umrlo. Festival spremljajo številni koncerti, poulične zabave in plesi, v mnogih primerih pa tudi prekomerno popivanje. Lani je med festivalom umrl 23-letni Španec, ki je padel s 30 metrov visokega zidu, ki obkroža staro mestno jedro Pamplone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.