Svet
21 ogledov

Štirje zaporniki si bodo v Urugvaju ustvarili nov dom

Slovenija je sprejela novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejem zapornikov iz G Žurnal24 main
Urugvajskemu predsedniku se zdi samoumevno, da pomaga posameznikom, ki jih njihove lastne države nočejo, ker so bili zadnjih 12 let osumljeni terorističnih dejanj.

V Urugvaj so v nedeljo pozno popopldne, po srednjeameriškem času, pripotovali štirje zaporniki, ki so jih minuli konec tedna po 12-ih letih izpustili iz zloglasnega zapora Guantanamo Bay, kamor so oblasti Združenih držav Amerike (ZDA) od leta 2002 pošiljale osumeljence terorističnih dejanj, pišeta BBC in The New York Times.

Po prihodu v Urugvaj so vseh šest najprej pregledali zdravniki na eni od vojaških bolnišnic.

Nikomur od omenjene šesterice v vseh teh letih, ko so bivali v tem zaporu, niso dokazali domnevnega sodelovanja s teroristično organizacijo Al Kaida, kar so jim očitali. V Urugvaju bodo tako zdaj bivali kot svobodni ljudje.

Urugvaj jih je sprejel odprtih rok

Oblasti v Urugvaju so že v začetku leta ponudile zatočišče zapornikom  iz Guantanama oziroma, da lahko Urugvaj sprejme teh šest moških. Urugvajski predsednik Jose Mujica je bil ob tem kritičen, da "so bili ti ljudje neupravičeno odvratno ugrabljeni," zato se mu je zdelo prav, da jih Urugvaj sprejme povsem človekoljubno.

 

Sirijci Abu Wa'el Dhiab, Ali Husain Shaaban, Ahmed Adnan Ajuri in Abdelahdi Faraj, Palestinca Mohammed Abdullah in Taha Mattan ter Tunizejec Adel bin Muhammad El Ouerghi so Urugvaju hvaležni za sprejem, v napovedujejo, da si bodo tam zdaj poskušali ustvariti novo domovanje. Sirijec Dhiab je do pred kratkim sicer gladovno stavkal iz protesta, prepričan, da so ga povsem nezakonito ločili od družine in ga zaprli v Guantanamo. Zdaj si bo zato prizadeval, da bi v Urugvaj prišla tudi njegova žena z otroci. 

Oblasti v ZDA so v Urugvaj poslale pisno zahvalo. "ZDA so hvaležen Urugvaju za vso pripravljenost pomagati ZDA, ki si prizadeva čimprej zapreti zaporniški objekt Guantanamo Bay," so zapisali v ameriškem Pentagonu.

Polovica nima kam

Ameriški predsednik Barack Obama je že pred časom napovedal, da bodo ZDA poskušale v najkrajšem možnem času zapreti Guantanamo. Kljub temu pa jim je samo do letošnjega oktobra iz Guantanama preseliti manj kot polovico od skupno 136 zapornikov. Mnogi se namreč v svoje lastne države ne morejo vrniti, saj bi bilo to lahko zanje bodisi nevarno ali pa jih države niti niso pripravljene sprejeti.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.