Svet
43 ogledov

Sto bentleyjev za savdske lovske pilote

Zračni napad na Jemen EPA/YAHYA ARHAB
Medtem ko savdski princ Alwaleed Bin Talal obljublja lovskim pilotom bentleyje, na jemensko ozemlje spet padajo bombe.

Po prvem valu zračnih napadov na Jemen, ki jih je izvedla koalicija severnoafriških držav, je savdski princ Alwaleed Bin Talal v tvitu izrazil svoje zadovoljstvo z vojaško akcijo. "Čestitam našim modrim voditeljem za zmago v operaciji Odločna nevihta in začetek operacije Vrnitev upanja ,“ je savdski princ zapisal na svojem twitter računu. V naslednjem tvitu (zdaj že zbrisanem) je stotim savdskim lovskim pilotom, ki so sodelovali v vojaški operaciji, obljubil sto bentleyjev. 

944 jemenskih žrtev v štirih tednih obstreljevanja 

Z vojaško operacijo je želela koalicija zatreti gibanje šiitskih upornikov Hutijev, ki so prodrli v jemensko glavno mesto Aden in želeli prevzeti oblast. Spopadi med vladnimi silami pod vodstvom izvoljenega predsednika Abd-Rabbuja Mansourja Hadija in šiitskimi uporniki bivšega predsedika Alija Abdullaha Saleha so obubožano državo pahnili v državljansko vojno. 

Koalicija severnoafriških držav je zato 27. marca začela z obstreljevanjem strateških ciljev Hutijev v Jemnu. Pri napadih je umrlo 944 ljudi, ranjenih je bilo 3487, večina žrtev je bilo civilistov.

"Njim bentleyje, meni razstreljeno stanovanje"

Drugi uporabniki twitterja so savdskega princa obdolžili trivializiranja smrti civilistov in človeške tragedije v Jemnu. Tako je uporabnik Ammar Al-Aulaqi zapisal: „Princ Alwaleed podarja sto bentleyjev savdskim lovskim pilotom. Meni so pa razstrelili stanovanje.“

Savdski princ, ki je eden najpremožnejših mož na svetu - njegovo bogastvo ocenjujejo na 23 milijard - je že v preteklosti svoje državljane obdaroval z razkošnimi darili. Tako naj bi leta 2014 članom nekega savdskega nogometnega kluba podaril 25 luksuznih avtomobilov.

Danes nov val napadov

Potem ko so v torek zvečer članice koalicije napovedale konec zračnih napadov na jemenskem ozemlju, so danes ponovno padale bombe na uporniške položaje v bližini Sane in Adena, poročajo tuji mediji. Napadi naj bi bili "nujno potrebni", pravijo savdske oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.