Svet
11 ogledov

Sto dni priljubljenega Baracka Obame

Obama doživlja kritike; tako z levice, ker naj s političnimi in gospodarskimi re Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama bo obeležil prvih sto dni na predsedniškem položaju. Njegova priljubljenost je pri Američanih še vedno visoka, čeprav doživlja tudi kritike.
 

Prisegel 20. januarja

Obama je oblast prevzel 20. januarja s slovesno prisego, ki jo je zaradi napake predsednika vrhovnega sodišča ZDA Johna Robertsa kasneje za vsak primer ponovil za zaprtimi vrati Bele hiše. Ta majhen spodrsljaj ni napovedal česa hujšega, saj se tudi republikanski kritiki strinjajo, da Obama ostaja priljubljen.

Obama bo obiskal srednjo šolo v predmestju St. Louisa v zvezni državi Misuri, kjer bo govoril o svojih prvih sto dneh na predsedniškem stolčku, konec dneva pa bo v Washingtonu priredil svojo že tretjo novinarsko konferenco med največjo televizijsko gledanostjo, ki bo ob 2. uri zjutraj v četrtek po srednjeevropskem času.


Tudi Obama dela napake

Po mnenju Obamovih zagovornikov je bila edina večja napaka, zaradi katere se je moral tudi opravičiti, ponesrečena šala v oddaji Jaya Lena , ko je svoje kegljaške sposobnosti primerjal s paraolimpijskimi igrami. Po mnenju republikanskih kritikov je bilo napak za zvrhan koš na čelu z gospodarsko politiko, ki naj bi na dolgi rok s preveliko porabo državo pognala v bankrot. Republikanci mu očitajo tudi ogrožanja nacionalne varnosti, ker je prepovedal posebne zasliševalske tehnike terorističnih osumljencev, ki jim po svetu pravijo mučenje, ter ukazal zaprtje taborišča Guantanamo na Kubi do konca leta.

Z levice prvi temnopolti ameriški predsednik doživlja kritike, da ne gre dovolj daleč pri ukrepanju proti članom prejšnje administracije Georgea Busha zaradi zlorab v vojni proti terorizmu.

Vsaj stabilizacija gospodarstva
Prvih sto dni Obamovega predsednikovanja je minilo v znamenju gospodarske krize in če mu recesije še ni uspelo spremeniti v rast, pa se lahko pohvali vsaj s stabilizacijo. Indeks Dow Jones je imel ob njegovi inavguraciji vrednost okoli 8300 točk, nakar je padel za 1800 točk, zdaj pa se spet giblje okoli 8000 točk. Brezposelnost še naprej narašča, vendar se vsi ekonomisti strinjajo, da bo začela padati šele, ko bo recesije zdavnaj konec. K temu naj bi pomagal 787 milijard dolarjev vreden stimulacijski paket, v katerega je Obama dodal različne prioritete demokratske administracije, ki nimajo neposredne zveze z gospodarstvom.

Obama se je v Trinidadu in Tobagu rokoval s predsednikom Venezuele Hugom Chavezom, podpisal pa je tudi ukaz, ki olajšuje potovanja na Kubo za kubanske Američane. © AFP

 
Obiskal tudi muslimansko državo
Obama je doslej v sto dneh od skupno 1461 dni, kolikor jih bo do konca prvega predsedniškega mandata, podpisal 13 zakonov in 19 izvršnih ukazov. Na začetku je podpisal zakon proti diskriminaciji na delovnem mestu in ukazal v enem letu zapreti taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. V Beli hiši je gostil osem svetovnih voditeljev, sicer pa se je iz oči v oči pogovarjal skupaj s 44 voditelji. Izpolnil je tudi predvolilno obljubo, da bo v prvih sto dneh obiskal muslimansko državo; obiskal je Turčijo in ameriške vojake v Iraku.

Podpira ga 68 odstotkov Američanov

Vseameriška raziskava ameriške televizije CBS in časnika New York Times je pokazala, da Obamo podpira 68 odstotkov Američanov. Obama ima po prvih sto dneh precej višjo podporo od svojih dveh predhodnikov; George Bush je imel 56-odstotno podporo, Bill Clinton pa zgolj 49-odstotno. Le dva ameriška predsednika v zadnjih 50 letih sta se odrezala bolje - John F. Kennedy je imel po prvih sto dneh 83-odstotno podporo, Dwight Eisenhower pa 72-odstotno.

Stodnevno podporo sicer spremljajo od predsednikovanja Franklina Roosevelta , ki je po črnem petku, oktobra 1929, za rešitev krize vpeljal drastične gospodarske ukrepe. Kriza, ki se je takrat razvila iz zloma newyorške borze vrednostnih papirjev, je bila "rodovitna podlaga" za vzpon fašističnih režimov, ki so svet popeljali v katastrofo II. svetovne vojne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.