Svet
409 ogledov

Sto tisoč ljudi v nehumanih pogojih, brez hrane, vode, pod nenehnim obstreljevanjem

Ukrajina Mariupolj Profimedia
V obleganem mestu Mariupolj na jugu Ukrajine, ki je tarča intenzivnega obstreljevanja ruske vojske, ostaja ujetih okoli 100.000 ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zadnjem nagovoru dejal,d a se humanitarne razmere v Mariupolju slabšajo, poskuse reševanja civilistov prek koridorjev pa po njegovih besedah ovira ruska stran. "Danes je v mestu približno 100.000 ljudi. V nehumanih pogojih. V popolni blokadi. Brez hrane, vode, zdravil. Pod nenehnim obstreljevanjem, pod nenehnim bombardiranjem," je v nagovoru na Facebooku, ki ga povzema britanski BBC, dejal Zelenski.

Samo v zadnjih 24 urah je po njegovih besedah mesto zapustilo več kot 7000 ljudi. A prizadevanja za reševanje civilistov prek koridorjev ovirata "rusko obstreljevanje in teror", je zatrdil in navedel primer ene od skupin, ki da so jo med potovanjem po dogovorjenem humanitarnem koridorju zajeli Rusi.

Znova je pozval Rusijo, naj omogoči varne humanitarne koridorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mariupolj je ključna tarča v vojni ruskega predsednika Vladimirja Putina proti Ukrajini, saj bi z zavzetjem mesta zagotovil most med ruskimi silami na Krimu in ozemljem pod ruskim nadzorom na severu in vzhodu. Po navedbah ameriškega Pentagona Rusija sedaj mesto napada z artilerijo, raketami dolgega dosega in z ladij v bližnjem Azovskem morju.

Lokalne ukrajinske sile poročajo tudi o silovitih spopadih z rusko pehoto, ki da napada mesto, potem ko je to zavrnilo poziv k predaji, poroča AFP.

Ukrajina Mariupolj | Avtor: Profimedia Profimedia

Pentagon kritičen do ruskega stališča glede uporabe jedrskega orožja

Pentagon je obsodil izjave tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ki v torek ni želel zavrniti možnosti uporabe jedrskega orožja v vojni v Ukrajini. Gre za nevarne izjave, je ocenil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Peskov je v torek v pogovoru za CNN glede uporabe jedrskega orožja dejal, da ga Moskva ne bo uporabila, razen v primeru "eksistencialne grožnje Rusiji".

"To ni način, kako naj ravna odgovorna jedrska sila," je v torek dejal Kirby v odzivu, poroča britanski BBC. Je pa dodal, da trenutno niso opazili ničesar, kar bi vodilo v spremembo ameriške odvračalne strategije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 27. februarja dvignil pripravljenost ruskih sil za odvračanje, ki vključujejo tudi enote z jedrskim orožjem. Zahod sicer od takrat ni videl nobenih znakov, da bi Rusija mobilizirala svoje jedrske sile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • milan41 13:08 25.marec 2022.

    Vsa resnica Zelenskoga , kako Rusi napadajo šole ! Šole pa trdnjave SS odelkov teroristov !!https://www.youtube.com/watch?v=1xljRwH7sPU

  • milan41 20:48 23.marec 2022.

    Ja kapitulirajte pa bo takoj konec , razen za vse naciste in tiste , ki so 7 let napadali Ruse v Donecku ! Od vas 100 tisoč , jih bo 50 končal v preiskovalnem 10 jih bo dobil pa šus v glavo !

  • mina6 09:20 23.marec 2022.

    Putinovska svoboda, raj...