Svet
12 ogledov

Stoletne ujme odslej vsako leto

poplave španija Žurnal24 main
Deli južne Evrope se bodo morali po izsledkih nove znanstvene raziskave do sredine stoletja vsako leto soočiti z najmanj eno od vremenskih ujm, ki se trenutno pojavljajo samo enkrat na vsakih sto let.

Do leta 2100 pa bodo celotno sredozemsko obalo prizadele ekstremne suše, poplave obalnih predelov ali vročinskimi valovi, napoveduje raziskava.

Nekatere žariščne točke bosta vsako leto prizadeli dve ali pa morebiti tudi več posledic vremenskih pojavov, kot so požari v naravi, poplavljanje rek in viharji, ugotovitve raziskave, objavljene v zborniku Climatic Changes, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Med najbolj ogroženimi državami so Španija, Turčija, Italija, poleg tega pa še jug Francije.
"To naj bo opozorilo vladam in institucijam, zadolženim za pripravo rešitev in prilagoditvenih strategij," je na predstavitvi ugotovitev študije na srečanju Evropske geoznanstvene zveze na Dunaju dejal njen vodilni avtor Giovanni Forzieri, sicer znanstvenik na Inštitutu za okolje in trajnostni razvoj, ki deluje v okviru Evropske komisije.

Napovedi temeljijo na podnebnem modelu, ki predvideva, da bodo temperature na Zemljini površini do sredine stoletja narasle za približno dve stopinji Celzija glede na povprečje v predindustrijskem času.

To ni najbolj pesimistična napoved, ampak zmerna

Gre za vmesno napoved med najbolj optimističnimi in najbolj pesimističnimi scenariji glede tega, kako hitro bo človeštvo uspelo zajeziti posledice globalnega segrevanja. Nov globalni podnebni sporazum iz Pariza podpisnice sicer zavezuje k prizadevanjem za omejitev dviga povprečne globalne temperature na do dve stopinji Celzija v primerjavi z predindustrijskim časom do konca stoletja.

Kot opozarjajo znanstveniki, bi se glede na trenutno porabo fosilnih goriv ta temperatura lahko sčasoma zvišala tudi za štiri stopinje ali več.

Kot je pojasnil Forzieri, raziskava sicer ni pokazala "celotne slike, kako se bodo različni podnebni ekstremi razvijali skozi 21. stoletje". Eden od razlogov za to so različna merila, uporabljena pri analizi posameznega področja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 14:21 24.april 2016.

    Za tri dni ne znajo napovedati vreme, pa strašijo ljudi z nekimi prognozami, ki jih pes na repu prinese. Že davno bi lahko ukinili tisto svojo o stoletnih vodah in ostalih vremenskih nesrečah. Bolje bi bilo, da bi se pobrigali, ...prikaži več da se ne zida na poplavnih območjih in na plazovitem terenu in bi avtomatsko zmanjšali možnost tragedij.

  • Avatar Leon
    Leon 13:21 24.april 2016.

    ......In sedaj bo gospa Lučka ostala brez svoje rubrike ?