Svet
221 ogledov

Stoltenberg: Osredotočeni moramo ostati na Zahodni Balkan

Jens Stoltenberg Epa
Zveza Nato se mora ob vojni na Bližnjem vzhodu in nadaljnji pomoči Ukrajini še naprej osredotočati tudi na Zahodni Balkan, je danes pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov Nata v Bruslju povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je nedavno obiskal države Zahodnega Balkana, je pred začetkom dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov spomnil na napetosti in zaostreno retoriko v Bosni in Hercegovini ter "resne nasilne incidente na Kosovu", med drugim napad na pripadnike Natove misije Kfor in spopade v Banjski.

"Gre za resne incidente. Moramo ostati osredotočeni na Zahodni Balkan, medtem ko naslavljamo vojno v Gazi in nadaljujemo podporo Ukrajini. Bodite prepričani, da bo Nato storil vse potrebno za ohranitev oziroma zagotovitev stabilnosti v regiji. To namreč ni pomembno samo za Zahodni Balkan, ampak za vso Evropo in Nato," je poudaril generalni sekretar zavezništva.

Nato bo po njegovih besedah tesno sodeloval s partnerji in zavezniki v regiji, da bi zmanjšali napetosti in preprečili zaostritev razmer.

Spomnil je, da je zavezništvo spričo napetosti že okrepilo svojo prisotnost na Kosovu. Število pripadnikov Kforja je povečalo za 1000.

Poleg razmer na Zahodnem Balkanu imajo zunanji ministri na dnevnem redu zasedanja še vojno na Bližnjem vzhodu in nadaljnjo pomoč Ukrajini. Stoltenberg je pred začetkom pozdravil podaljšanje prekinitve ognja v spopadih med skrajnim palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla danes.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 18:41 29.november 2023.

    Niso še končali v Ukrajini, pa so že začeli s ščuvanjem med Arabci, sedaj bi pa še Balkan? Se bo vendarle našel kak sodobni Nori Konj in končno povedel poštene Američane v kidanje njihovih lastnih hlevov na njihovih lastnih tleh?

  • Ender3 12:37 28.november 2023.

    Nato je že davno izgubil kredibilnost..Alijansa so zgolj na papirju.