Svet
67 ogledov

Stopil na okuženo krvavo iglo

Potapljača so zaradi možnosti okužbe že prepeljali v najbližjo bolnišnico. (Foto Žurnal24 main
Med čiščenjem območja okoli polotoka Pelješac se je poškodoval eden prvih prostovoljcev, ki se je pridružil sanaciji onesnaženja. Kristijan Curavić je stopil na iglo, na kateri je bil viden ostanek krvi.

Curavić je s skupino potapljačev do nadaljnjega ustavil čiščenje morja, saj nimajo ustrezne zaščitne opreme. Ob tem je pozval vse pristojne institucije, naj se pridružijo akciji in zagotovijo pomoč.

"Toliko smeti še nisem videl"
Čistilna akcija na stotine kvadratnih kilometrov smeti, ki so v nedeljo popolnoma prekrile morsko površino okoli polotoka Pelješac in otoka Mljet, se je začela v torek. Smeti, med katerimi prevladujejo plastika, igle in celo trupla živali, naj bi po poročanju medijev prišle iz Albanije.

Znani hrvaški potapljač Kristijan Curavić je bil s svojo ekipo v torek na Pelješcu, kjer je snemal situacijo pod morjem in na njegovi površini. Za hrvaški spletni portal Index je dejal, da so se vso noč trudili zajeziti nepregledno količino smeti, saj bi jih lahko tokovi raznesli drugam, kar bi povzročilo nepredstavljivo ekološko katastrofo.

"To mesto je že dolga leta izpostavljeno težavam s smetmi in nihče se ni odzval s ponudbo ustrezne opreme, s katero bi lahko preprečili tovrstna onesnaženja. Naše podjetje se s sponzorji dogovarja o nakupu treh jezov, vsak je dolg okoli 25 metrov, s katerimi bi bilo posredovanje v primeru onesnaženja hitrejše," je zatrdil Curavić in dodal, da bodo podvodni posnetki onesnaženja predstavljeni tekom čistilne akcije Jadranskega morja.

Odpadki iz albanskih bolnišnic
Iz hrvaške agencije za zaščito in reševanje so sporočili, da so včeraj z obal odstranili 70 ton smeti, pospešeno pa čistijo tudi morsko dno. Nekateri mediji medtem poročajo, da so smeti dosegle tudi obale Dubrovnika.

Hrvaški mediji so se že v nedeljo razpisali o tem, da gre najverjetneje za odpadke iz ene od albanskih bolnišnic, letos pa je količina smeti, ki vsako leto onesnažijo obale južnodalmatinskih otokov, večja kot prejšnja leta. Da gre za odpadke iz Albanije, zaključujejo zato, ker so na številnih plastičnih izdelkih etikete v albanskem jeziku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.