Svet
3831 ogledov

Stotine mutacij novega koronavirusa. Kaj to pomeni?

Koronavirus covid-19 Profimedia
Znanstveniki iz ZDA in Velike Britanije so identificirali stotine mutacij virusa, ki povzroča bolezen covid-19, piše BBC.

Znanstveniki po zaznavi stotin mutacij novega koronavirusa še niso uspeli odgovoriti na vprašanje, kaj to natančno pomeni za širjenje virusa med ljudmi in koliko bo spričo odkritja učinkovito cepivo, ko ga bodo razvili.

Raziskava, opravljena v ZDA, kaže, da je ena izmed mutacij - D164G - najbolj dominantna in bi lahko pripeljala do tega, da bi se virus še hitreje širil med ljudmi, povzema BBC. Znanstveniki iz New Mexica so dokazali, da ta mutacija pripelje do tega, da se virus hitreje razvije, vendar posledice tega še niso jasne.

Raziskava, ki so jo medtem opravili v University College London (UCL), je dokazala 198 mutacij virusa. Profesor Francois Balloux z omenjene univerze je pri tem povedal, da mutacije same po sebi ne dokazujejo ničesar in da nič ne kaže, da virus SARS-CoV-2 mutira hitreje ali počasneje od pričakovanega. "Za zdaj še ne moremo reči, da SARS-CoV-2 postaja bolj ali manj nevaren ali smrtonosen."

Analiziranje sprememb strukture virusa je pomembno v raziskavah za razvoj cepiva. V primeru gripe - ta virus tako hitro mutira, da je cepivo potrebno vsako leto prilagoditi določenemu soju virusa, ki je najbolj razširjen.

koronavirus covid-19 test Koronavirus Svet Japonska odobrila remdesivir za zdravljenje covida-19 Petkovškovo nabrežje Slovenija "Počivalškovi ukrepi pomenijo smrt slovenskih gostincev!“

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.