Svet
10 ogledov

Stotine žrtev na vzhodu Turčije

Turčija protesti Reuters
V spopadih na jugovzhodu Turčije je bilo v zadnjih šestih tednih ubitih več kot sto civilov.

Od sredine decembra na jugovzhodu Turčije velja policijska ura, turška vlada je odredila tudi povečanje vojaških operacij zoper kurdske upornike. Predstavniki slednjih so medtem javnost obvestili, da je bilo v mestu Cizre pred tem, ko so se povečali spopadi, 120 tisoč prebivalcev, zapustilo naj bi ga že 100 tisoč ljudi.

V spopadih v okrožjih Silopi in Sur, dvema območjema, na katerih so potekali ostri spopadi, je bilo ubitih 66 civilov, je sporočila prokurdska Narodna demokratska stranka. Turška vojska je medtem sporočila, da je bilo ubitih več kot 700 upornikov, kar pa zanika Kurdska delavska stranka.

Ne glede na nasprotujoče informacije se na pretežno kurdskem jugovzhodu Turčije od sredine lanskega leta, ko je propadel mirovni proces med Ankaro in Kurdi, krepi nasilje. Kritiki poudarjajo, da turške oblasti v operacijah uporabljajo prekomerno silo in da njeni napadi terjajo številne civilne žrtve.

Komentarjev 6
  • pipo444 17:29 27.januar 2016.

    To je Otomanska kri. V 19. stoletju genoicid nad Srbi, v 20. stoletju nad Armeni, v 21. nad Kurdi. "Oče naroda" Ataturk je pobil milion Armenov, "oče naroda" Erdogan želi milion Kurdov.

  • jakec1575 15:37 27.januar 2016.

    Turški kurdi so večkrat javno povedali tako ljudstvo kot politiki, da si želijo celovito Turčijo s turškimi kurdi. Želijo si le malo avtonimije v rabi jezika in s tem povezanih reči. Erdoganov odgovor in odgovor članov ter simpatizerjev njegove stranke ...prikaži več je pogrom nad Kurdi in genocid na V, ki ga vsi samo tiho gledajo, ker je Turčija v Natu in zaradi situacije v Siriji. Koliko od 700 je civilistov? Turčija je dežela velikih nasprotij. od strasno liberalnih državljanov do teh psihotov. Turčija še ni v državljanski vojni, vendar če bo nadaljevala s to politikogenocida, ki jo nadaljuje še iz časov genocida v Armeniji, bodo doziveli državljansko vojno, ki ne bo lepa.

  • nergač 14:09 27.januar 2016.

    "...šestih tednih ubitih več kot sto civilov."Meni se zdi, Žurnalisti24, da ste vi eni pravi "civili."