Svet
5 ogledov

Strada milijarda ljudi

Suša v Somaliji. EPA
Po svetu je lačnih milijarda ljudi oziroma vsak sedmi prebivalec sveta, ugotavljajo humanitarne organizacije. Posledično je prvič v zadnjem desetletju naraslo tudi število podhranjenih otrok.

Največji problem je, to se je zgodilo lani v Somaliji, da se mednarodna skupnost na razmere odzove, ko te že dosežejo ekstremne razsežnosti, prve znake pomanjkanja hrane pa spregledajo.Zaradi tega je v Somaliji umrlo okoli sto tisoč ljudi, 12 milijonov pa jih je trpelo lakoto.

Bonny Wright, igralka in humanitarna delavka, ki se je pravkar vrnila iz Senegala, opozarja, da tak črn scenarij v tej afriški državi, kjer lakota grozi 18 milijonov ljudi, še lahko preprečijo. "Trenutno še lahko preprečimo lahkoto. Smo v najmočnejšem možnem položaju. Pomagati moramo zdaj in ne čakati, da bomo v tako ekstremni situaciji, ko bomo vsako sekundo izgubljali ljudi," je bila odločna za Independent.

Da se ne bi ponovila lanskoletna zgodbo britanskega premierja Davida Camerona, pozivajo naj na konferenci, ki bo naslednji teden namenjena tej problematiki, sprejmejo ostrejše ukrepe kot doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.