Svet
7 ogledov

Stradajo civiliste

libija Žurnal24 main
Uporniki trdijo, da v enem zadnjih neosvojenih libijskih mest Bani Walid Gadafijevi vojaki stradajo civiliste, vsakega, ki se želi pridružiti upornikom, pa enostavno ustrelijo.

Zadnje informacije s strani libijskih upornikov govorijo, da so njihovi borci zasedli še eno zadnjih utrdb sil, lojalnih strmoglavljenemu libijskemu vodji Moamerju Gadafiju. Sile prehodne libijske vlade naj bi tako nadzorovale letališče in staro utrdbo v mestu Sabha.

Stradajo ljudi

Še vedno pa niso zavzeli mesta Bani Walid, za zdaj je še vedno le obkoljeno. Predstavnik prehodnega sveta pa trdi, da že imajo informacije o grozljivem stanju v mestu. Gadafijevi vojaki ropajo trgovine s hrano, zaradi česar civilisti stradajo. "Izvajajo množične poboje," trdi predstavnik Ahmed Bani. Pravi, da streljajo vse, ki se želijo pridružiti uporu: moške, ženske in otroke.

"Ljudje imajo dovolj"

Človekoljubne organizacije opozarjajo, da so razmere zelo kritične tudi v mestu Sirta. "Ni elektrike, ni telefonskih povezav. Ni ničesar," je dejal prebivalec Ibrahim Ramadan. Prebivalci pričajo, da so njihovi domovi in ostala lastnina raztreščeni na koščke.

"Ljudje imajo dovolj. Eksplozije se slišijo vsepovsod, ne veš, od kje bo priletel naslednji naboj. Ljudi streljajo povsem po naključju," pa je za Reuters povedal prebivalec Abubakr.

Še naprej verjame v preživetje režima    

Gadafi se je danes znova oglasil v zvočnem sporočilu. Predvajala ga je televizijska postaja Arria s sedežem v Siriji.

„Kar se dogaja v Libiji, je šarada, ki se lahko odvija le pod okriljem zračnih napadov Nata, ki ne bodo trajali večno. Politični sistem temelji na moči ljudi. Nemogoče je, da bi tak sistem odstranili,“ je dejal na posnetku.  

Gadafi naj bi se še vedno skrival v Libiji, med tem ko je veliko članov njegove družine že prebegnilo v Alžirijo in Niger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.