Svet
16 ogledov

Stradivarko želeli prodati za 116 €

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Trije roparji so v Londonu eni izmed najbolj znanih svetovnih violinistk ukradli Stradivarijevo violino, ki je vredna 1,4 milijona evrov. A pozor. Prodati so jo hoteli za pičlih 116 evrov.

Štiridesetletni irski popotnik John Maughan je skupaj z dvema najstnikoma 313 let staro Stradivarijevo violino ukradel violinistki južnokorejskega rodu  Min Džin Kim, ko se je ta na železniški postaji pogovarjala po telefonu.

Naslednji dan se je Maughan skupaj s 14- in 16-letnikom odpravil v eno izmed internetnih kavarn in na spletu so poizvedovali o svojem plenu. Kot je namreč dejal moški, ki je sedel poleg njih, so iskali besedo Stradivarius in 1698, nato pa so se obrnili proti njemu in ga vprašali, ali kupi violino za 116 evrov. Moški je ponudbo zavrnil, ker njegova hčerka že igra flavto.

Stradivarijeve violine veljajo za ene izmed najboljših na svetu. Antonio Stradivari (1644-1737) je izdelal okoli 1100 inštrumentov, med katerimi je bilo največ violin.

"To je njen poklic"
Policisti so štiri tedne za tem na podlagi posnetkov varnostnih kamer roparje ujeli in včeraj so se ti že morali pred sodnikom zagovarjati zaradi kraje.

"Ne gre za žensko, ki ima veliko denarja. To je njeno življenje, njen poklic," je dejal tožilec Mark James-Dawson, ki zastopa primer Min Džin Kim.

Slednja je violino pred desetimi leti kupila za 873 tisoč evrov, danes pa bi morali zanjo odšteti 1,4 milijona evrov. Inštrument je imela Kimova zavarovan, a le v vrednosti 873 tisoč evrov.

Po poročanju Daily Telegrapha je Maughan stari znanec policije. Do zdaj je bil namreč udeležen v več kot 65 krajah, izdajal pa se je že za več kot 40 različnih oseb in uporabljal 26 različnih datumov rojstva.

Violine niso našli
Čeprav so roparji kasneje policiji pomagali pri iskanju inštrumenta, pa violine – gre za eno izmed 450 primerkov violin na svetu –, niso nikoli našli. Policija domneva, da je bila prodana kakšnemu antikvariatu in da jo bo zelo težko izslediti.

Kimova je začela violino igrati pri šestih letih, svetovno znana pa je postala pri svojih 13 letih, ko je zaigrala skupaj s berlinskim simfoničnim orkestrom.

Pri 16 letih je postala najmlajša študentka, ki je dobila štipendijo priznane glasbene ustanove v Veliki Britaniji. Študij je nadaljevala pri violinistu Ruggieru Ricciju, ki je dejal, da je Kimova "najbolj nadarjena violinistka" med vsemi njegovimi študenti doslej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.