Svet
14 ogledov

Strah, da bi podatke uporabili bioteroristi

Tudi virus nove gripe je dobil svojo povečano različico. (Foto: Drew Oliver) Žurnal24 main
Poročilo študije, kako so znanstveniki v laboratorijih ustvarili lahko prenosljivo obliko ptičje gripe, je prišlo v javnost. V kratkem bo luč sveta ugledala še druga, bolj kontroverzna.

Pred štirimi meseci je namreč ameriška vlada poskušala preprečiti objavo študij o prenosu študij s sesalca na sesalca. Ameriški nacionalni znanstveni svetovalni odbor za biovarnost je kasneje presodil, da bi objava rezultatov pomenila grožnjo biovarnosti, zato je raziskovalce pozval, da svojih rezultatov ne objavijo v celoti.

Strah pred nepravilno uporabo

Obstaja namreč bojazen, da bi lahko bioteroristi ali države s slabimi nameni brez težav prišli do ustreznih podatkov, kako v laboratoriju ustvariti virus gripe, ki bi se prenašal med ljudmi. Ali pa bi takšni virusi ušli iz raziskovalnih ustanov in povzročili globalno epidemijo. Mogoče bi se našel tudi kdo, ki bi te viruse ukradel.

Zato pred objavo drugega poročila vlada pravi kaos, saj naj bi bil po pisanju Sci-Tech Today ta še bolj šokanten.

Nevarnost ali korist?

Nekateri znanstveniki menijo, da je nevarnost tovrstnih raziskav prevelika, da bi odtehtala potencialne koristi, spet drugi trdijo, da koristi teh raziskav presegajo tveganja.

"Jasno je, da so takšne raziskave lahko koristne v boju proti omenjeni bolezni. Če predpostavimo, da lahko smrtonosni virus spremenimo v lažje prenosljivega, potem je to resna stvar," je dejal Eric Toner iz Medicinskega centra za biološko varnost na Univerzi v Pittsburghu. Torej lahko omenjene raziskave omogočijo, da bi znanstveniki proti tem oblikam virusov lahko razvili tudi učinkovita zdravila, denimo cepiva.

Komentarjev 3
  • seenamojca 23:46 04.maj 2012.

    Ha ha - date pa sliko plišastega virusa! Pa še to - kot že sama barva nakazuje - gre za igračko v obliki virusa prašičje gripe in ne ptičje.btw - tukajle se dobi vse mogoče mikrobe, vključno s ...prikaži več temle virusom. http://www.giantmicrobes.com/

  • erikkk 22:06 04.maj 2012.

    Zame je farmacija od pandemije naprej MRTVA, ker so se takrat razkrinkali celemu svetu !. Zame so to mafija lažnjivci nategovalci zaslužkarji ki jim za človeka absoluno ni mar. Če pa že slišite kako se jim gre za zdravje in ...prikaži več človeška življenja, je tu absolutno samo denar v ozadju. V povezavi z znanstveniki delajo viruse pa ne vem kakšne škodljive stvari ki se dajejo ljudem v vseh možnih oblikah da bi le ti že za vsako malenkost odhiteli k zdravniku.Ampak vsaka šiba rit najde in sami sebi bodo enkrat za sigurno nastavili past ... prej ali slej .... Ljudje niso več neumni.

  • mirko 21:08 04.maj 2012.

    Zopet farmacevtska mafija. Kako spretno uporabljajo javne medije, da bi lahko dosegli paniko in pri svojem poslu mastno zaslužili. Poslužujejo in podkupujejo prav vse, od znanstvenikov na univerzah do znanstvenikov na inštitutih. Potem bi na hitro naredili neka zdravila proti ...prikaži veči temu, kakor da človeka zaščiti proti temu virusu. Samo za denar se gre, kako ga dobiti s prevaro iz žepov ljudi.