Svet
15 ogledov

Strah, da bodo slavili brez politikov

Obletnica Nevihte Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pred proslavo ob 19. obletnici Nevihte in osvoboditve Knina strah, da bi državnemu vodstvu nasprotniki uporabe cirilice v Vukovarju preprečili udeležbo.

Pred obletnico, ki jo na Hrvaškem praznujejo kot dan zmage, domovinske hvaležnosti in dan veteranov, je danes delegacija hrvaške vlade pod vodstvom ministra za veterane domovinske vojne Predraga Matića položila vence in prižgala sveče na osrednjem zagrebškem pokopališču Mirogoj.

„Imamo pravico praznovati, končali smo vojno, zmagali smo in osvobodili Hrvaško in pričakujem, da se bodo vsi obnašali skladno s temi dejstvi,“ je dejal Matić. 

Na Hrvaškem s strahom pričakujejo, ali bodo nasprotniki uvajanja cirilice v Vukovarju, ki so organizirani kot štab za obrambo hrvaškega Vukovarja, skušali državnemu vrhu preprečiti udeležbo na slovesnosti v Kninu. Omenjeni štab je namreč novembra lani hrvaškemu vrhu preprečili udeležbo na shodu, ki ga vsako leto organizirajo v spomin na tragično zasedbo Vukovarja leta 1991.

Še vedno 32 tisoč beguncev s Hrvaške

Srbi so na drugi strani spomin na operacijo obeležili z žalnimi slovesnostmi. Po srbskih statistikah naj bi bilo med operacijo z domov pregnanih več kot 200.000 Srbov, okoli 2500 pa ubitih. Poleg tega je po 19 letih še vedno pogrešanih okoli 2000 ljudi, 32.371 ljudi iz Hrvaške pa ima še vedno status begunca.

V beograjski cerkvi svetega Marka so pred obletnico Nevihte danes pripravili žalno slovesnost, žalna maša je že v nedeljo potekala v Banja Luki, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.