Svet
13 ogledov

Strah pred 16 pobeglimi

Jemen ne slovi po stabilnosti in miru. EPA
Med najmanj 16 zaporniki, ki so uspeli pobegniti izza rešetk v jemenskem mestu Aden, so tudi pripadniki Al Kajde. Skozi predor pod jetniškimi zidovi so prišli na prosto na jugu dežele, v kateri vlada izgublja nadzor nad velikim delom države.

Skrbi predvsem dejstvo, da se je podoben pobeg pripadnikov Al Kajde iz drugega zapora v Jemnu v glavnem mestu Sana že zgodil pred nekaj leti. Še en pobeg ducata skrajnežev iz zapora pa se je junija letos zgodil v mestu Mukalla.

Jug Jemna vedno bolj obvladujejo oboroženi islamistični uporniki, državo pa vse leto pretresajo protesti proti predsedniku Aliju Abdulahu Salehu. Ob nemirih so se začela še trenja med vladnimi silami, plemenskimi uporniki in vojaškimi enotami, ki nasprotujejo režimu. To je ustvarilo plodna tla za porast skrajnih idej, na jugu države predvsem radikalnih islamistov. Krogi predsednika Saleha obtožujejo predvsem opozicijo, da spodbuja nemire in širi vpliv verskih gorečnežev na jugu, vse z namenom zrušitve režima.

Jemenska zastava | Avtor: Pixsell Pixsell

Jemensko krilo Al Kajde naj bi že nekoč pripravljalo in še vedno pripravlja napade na ameriške in druge zahodne cilje. Leta 2002 je v bližini Jemna Al Kajda izvedla napad na naftni tanker Limburg, ki je plul pod francosko zastavo. Prav obtoženi tega napada so pred leti uspeli pobegniti iz zapora v Sani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.