Svet
13 ogledov

Strah v ZDA ostaja

9/11, arhivski posnetki, napad, teroristični napad, WTC, dvojčka, kolaps
1/10
Žurnal24 main
Danes v ZDA obeležujejo deseto obletnico terorističnih napadov 11. septembra 2001. Strah pred napadi ostaja. Pred nacionalnim spominskim parkom veliko policistov, varnostni ukrepi so poostreni.

Z deseto obletnico napada sovpada tudi slovesna otvoritev Nacionalnega spominskega parka na kraju, kjer sta nekoč stali stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Na njegovih zidovih so izpisana imena vseh žrtev napadov v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji ter imena šestih žrtev prvega terorističnega napada na WTC 26. februarja leta 1993.

V New Yorku sta se osrednje slovesnosti udeležila tudi Barack Obama in George Bush. Političnih govorov ni bilo, je pa Obama za NBC dejal, da so ZDA prišle skozi to izkušnjo v skladu z njenim značajem, čeprav je bilo morda storjenih nekaj napak, nekaj stvari pa ni bilo opravljenih dovolj hitro. Že včeraj pa je v radijskem nagovoru Američanom rekel, da je čas, da se vojne končajo in se pozornost usmeri v domovino.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pa je danes dejal, da so ZDA izkoristile teroristične napade 11. septembra 2001 za izgovor za netenje vojn. "Ta dogodek je bil zapletena igra, ki so jo ZDA izkoristile za izgovor za napad na Irak in Afganistan ter prelivanje krvi nedolžnih ljudi."

Nove grožnje z napadi

Včeraj smo poročali, da naj bi se ob deseti obletnici pojavile nove grožnje z napadi. Najmanj trije pripadniki Al Kaide naj bi namreč po naročilu novega šefa te teroristične mreže Ajmana al Zavahirija naklepali napad na New York ali Washington z avtomobilom bombo, zato so v teh mestih močno okrepili varnostne ukrepe.

Kljub grožnji predsednik ZDA Barack Obama ni spreminjal svojih načrtov za počastitev spomina na 11. september 2001, ki so sicer znani še vedno le Beli hiši. Za širšo javnost je znano le, da bo zjutraj najprej sodeloval na slovesnosti v New Yorku, potem bo šel v Shanksville v Pensilvanijo, nato pa še v Pentagon. Zvečer bo imel v Kennedyjevem centru v Washingtonu govor.

Kako je napad doživel predsednik države Danilo Türk, pa si lahko preberete tukaj.

Tudi MZZ žaluje za preminulimi

"Najodločneje in najostreje obsojamo vse oblike terorizma," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na MZZ in se poleg dogodkov 11. septembra 2001 v ZDA spomnili tudi številnih žrtev terorističnih napadov drugje po svetu. "Svojcem izrekamo iskreno sožalje, vsem žrtvam terorizma ter državam, prizadetim zaradi terorističnih dejanj, izražamo solidarnost in razumevanje," so poudarili.

Komentarjev 6
  • jurij 19:35 11.september 2011.

    Dobili so kar so si zaslužili.Škoda, da so dobili premalo.

  • slo92 18:59 11.september 2011.

    kako sem preživela 11. sep???z gledanjem dokumentarnih filmov ki dokaženo prikazujejo da je 11. sep ena velika farsa v kateri je moralo umeri 3000 ljudi, posledično pa tudi še nekaj tisoč nedolžnih ljudi!!!!danes se vsa ameriška politična smetana ...prikaži veča smeji kako zelo dobro je zmanipulirala ljudi in to tako dober da še vedno po 10 letih večina američanov in ostalih prebivalcev misli da je okoli 11. sep. vse res kar pišejo mediji!!!!pač čreda ovac!!!

  • wester62 16:58 11.september 2011.

    zares če čas da se vojne in sovraštva končajo. naj končno sosed -sosedu seže v roko s poštenostjo in srcem. to morajo prvo storiti vsi politiki sveta.