Svet
7 ogledov

Stranka Merklove poražena na "mini" volitvah

(Foto: Reuters) Reuters
Na predčasnih deželnih volitvah v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija je Krščanska demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel doživela hud poraz

Kot kažejo vzporedne volitve televizij, je CDU dobil samo 25,5 odstotka glasov. Socialdemokrati (SPD) so jih dobili 38 odstotkov.

Glavna opozicijska stranka na zvezni ravni SPD, ki že sedaj vodi zvezno deželo z Zelenimi, je s slednjimi še okrepila svoj položaj v zvezni deželi. Zeleni so dobili 12 odstotkov podpore, tako da sta si skupaj zagotovili večino, potem ko sta bili doslej v manjšinski vladi.

CDU je na zadnjih volitvah leta 2010 v tej deželi dobila 34,6 odstotka glasov, tako da to pomeni njen najslabši rezultat v tej deželi.

Piratska stranka je z osmimi odstotki podpore vstopila v četrti regionalni parlament.

Volila petina vseh nemških volilcev

Ker gre po številu prebivalcev za največjo nemško zvezno deželo, volitve veljajo za "mini" parlamentarne volitve in pomemben preizkus razpoloženja volivcev pred zveznimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo sicer jeseni prihodnje leto.

Po zaprtju volišč je danes s položaja regionalnega vodje CDU že odstopil nemški minister za okolje Norbert Röttgen. 46-letni Röttgen, ki si je neuspešno prizadeval za premierski položaj, je, kot je dejal, z grenkobo sprejel ta svoj osebni poraz.

Volišča za 13,2 milijona volilnih upravičencev - to je petina vseh nemških volivcev - so zaprli ob 18. uri. Do polnoči naj bi objavili uradne rezultate.

Predčasne volitve so razpisali, potem ko so 14. marca opozicijske stranke v deželnem zboru zavrnile proračun deželnega ministrstva za notranje zadeve in komunalo. Po oceni nekaterih pravnikov je to pomenilo, da so stranke zavrnile celoten proračun. Poslanci so zato še isti dan sprejeli odločitev o razpustitvi deželnega zbora in s tem odprli pot predčasnim volitvam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.