Svet
9 ogledov

Stranka Merklove za prostovoljni izstop

(Foto: Reuters) Reuters
Vladajoča nemška Krščanska-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel podpira iskanje izhoda iz krize v evroobmočju – obenem pa predlaga, da bi kronično zadolženim državam omogočili prostovoljni izstop.

Po predlogu CDU bi državi članici območja z evrom, ki ne želi ali pa ne more izpolnjevati skupnih zavez in pravil, omogočili, da prostovoljno izstopi iz tega območja, ostala pa bi članica Evropske unije (EU). Ta sklep je podprla velika večina od okoli tisoč delegatov na kongresu, proti je glasovalo le devet delegatov, deset pa se jih je vzdržalo.

S tem se v CDU še naprej razlikujejo od sestrske Krščansko-socialne unije (CSU), ki se zavzema kar za izključitev največjih držav grešnic iz skupnega valutnega območja. Glede zahteve, da bi okrepili vlogo gospodarsko najpomembnejših držav pri sprejemanju odločitev v Evropski centralni banki (ECB), pa so se delegati CDU odločili, da naj razpravo o tem vprašanju nadaljuje zvezno predsedstvo stranke.

V sklepih z naslovom "Močna Evropa – dobra prihodnost za Nemčijo" nemška vladajoča stranka sicer zahteva še dodatne ukrepe za stabilizacijo evra. Med drugim predlaga tudi neposredne volitve predsednika Evropske komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.