Svet
1487 ogledov

Strašljiva statistika zaradi covida-19

Covid-19
1/2
Epa
Število smrtnih žrtev zaradi covida-19 je v ZDA v nedeljo zvečer preseglo 170.000, z novim koronavirusom pa je okuženih že več kot 5,4 milijona ljudi.

Predsednik ZDA Donald Trump je medtem v svojo delovno skupino za pandemijo imenoval zdravnika, s katerim imata enake poglede na pandemijo.

Število mrtvih zaradi bolezni covid-19 je v nedeljo v ZDA naraslo za nekaj manj kot 500, od tega največ na Floridi, v Teksasu in Louisiani. Primeri novih okužb naraščajo tudi v Illinoisu, Južni Dakoti in na Havajih, kjer so se doslej s samoizolacijo otočja izognili najhujšemu, drugje po ZDA pa število okužb upada.

Direktor Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) Robert Redfield je opozoril, da ZDA čaka najhujša jesen doslej, če ljudje ne bodo upoštevali navodil zdravstvenih strokovnjakov. Ta so sicer enostavna - nošenje mask, socialna distanca in razkuževanje.

Redfielda zadnje čase ni več na Trumpovih novinarskih konferencah, namenjenih pandemiji, tako kot ni več direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija in koordinatorke delovne skupine Bele hiše proti pandemiji Deborah Birx.

Ti trije so javno nasprotovali Trumpovim izjavam, s katerimi zmanjšuje resnost pandemije in poziva k odpravljanju ukrepov proti njej. Demokrati mu očitajo, da je zato v ZDA največ mrtvih med vsemi državami.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Trumpu pa je v zadnjem tednu delal družbo radiolog univerze Stanford Scott Atlas, ki ga je imenoval v delovno skupino kot svetovalca za pandemije, čeprav s tem nima izkušenj, tako kot jih nima z javnim zdravjem in nalezljivimi boleznimi nasploh.

Atlas je bil zadnje mesece redni gost televizije Fox News, kjer je kritiziral ukrepe proti pandemiji in zagovarjal vrnitev otrok v šole ter zagon univerzitetnih športov.

"Scott je zelo slaven in zelo spoštovan. Ima številne imenitne ideje in misli, da je to, kar smo naredili, zares dobro," je ob najavi imenovanja Atlasa v delovno skupino izjavil Trump.

Atlas zagovarja teorijo čredne imunitete in trdi, da je dobro, če se mladi in zdravi okužijo. Trdi tudi, da za otroke ni skoraj nobenega tveganja. Atlas je prepričan, da bi bilo dobro, da se mladi in zdravi okužijo, ker se tako razvije skupinska imuniteta.

Nekaj podobnega je ob izbruhu pandemije zagovarjal tudi britanski premier Boris Johnson, vendar si je kasneje zaradi naraščanja števila žrtev premislil, pa tudi sam je po okužbi občutil, da koronavirus ni šala. Johnson je bolezen prebolel, skoraj 47.000 njegovih rojakov pa ji je doslej podleglo.

Komentarjev 1
  • mulc1 09:24 17.avgust 2020.

    Strašljiva statistika je to, da temu nasedajo ovce, namesto, da bi se skupno uprli terorju gnile svetovne kriminalne mafije z WHO na čelu