Svet
21 ogledov

Strauss-Kahn na sodišču

1/6
Žurnal24 main
Prvi mož IMF Dominique Strauss-Kahn je prišel na newyorško sodišče, kjer bodo odločali o njegovi varščini. Njegovi odvetniki predlagajo milijon dolarjev visoko varščino in 24-urni hišni pripor z elektronskim nadzorom.

"Želim zaščititi IMF, ki sem mu s ponosom in vdano služil, posebej pa želim posvetiti ves svoj čas in energijo v dokazovanje svoje nedolžnosti," je v sporočilu ob odstopu zapisal Dominique Strauss-Kahn. "Izjemno sem žalosten, ker moram zapustiti položaj."

Strauss-Kahn je bil na čelu IMF od leta 2007. Do imenovanja njegovega naslednika bo IMF vodil  Američan John Lipsky. Med nasledniki na prvem stolčku sklada se omenjajo francoska finančna ministrica Christine Lagarde, nekdanji član sveta Evropske centralne banke Nemec Axel Weber, tudi Turk Kemal Dervis, Indijec Montek Singh Ahluwalia ter Mehičan Augustin Carstens.

Do 25 let zapora
Strauss-Kahn je obtožen, da je minulo soboto v razkošnem newyorškem hotelu spolno napadel sobarico. Sam obtožbe še vedno zanika, sodnica pa je v ponedeljek zanj odredila pripor vsaj do petka. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do 25 let zapora.

Po poročanju britanskega Telegrapha naj bi 32-letna sobarica skupaj s 15-letno hčerko živela v Bronxu, v stanovanjski hiši, kjer bivajo osebe, obolele z virusom HIV in aidsom. Njen odvetnik Jeffrey Saphiro navedb ni potrdil, dejal je le, da je njegova stranka preprosta ženska in vdova z nizko izobrazbo, ki se preživlja iz meseca v mesec, in da se v stanovanje ni vrnila vse od napada. V ZDA je prišla pred sedmimi leti, šele tri dni po napadu pa je iz medijev izvedela, kdo je njen napadalec, je še pojasnil sobaričin odvetnik.

Na sobarico skočil gol

V zvezi s sobotnim dogodkom v hotelu Sofitel pa na dan prihajajo nove podrobnosti. Pred 32-letno sobarico naj bi bil v sobi še en član hotelskega osebja, ki je pospravljal ostanke zajtrka in ni vedel, da je v sobi gost. Sobo je zapustil pred napadom. Gvinejka je zato mislila, da je soba prazna, Strauss-Kahn pa jo je napadel, ko je prišel nag iz kopalnice.

Domnevna žrtev je pripravljena pričati na sojenju, njen odvetnik pa je dejal, da bo pričala, če bo to od nje zahtevalo sodišče.

Sodišče v New Yorku bo sicer danes na ponovnem zaslišanju odločalo tudi o prošnji, da je Strauss-Kahn pripravljen plačati milijon dolarjev varščine in nositi elektronsko zapestnico, s katero ga lahko ves čas nadzoruje policija, obenem pa je pripravljen ostati tudi v hišnem priporu.

Povezan tudi z bosansko prostitutko
Lastnica nekega bordela Kristin Davis trdi, da je Strauss-Kahn leta 2006 dvakrat plačal 2.500 dolarjev za druženje z njenimi dekleti. Strauss-Kahna naj bi z njimi povezala Irma Nici, prostitutka, rojena v Bosni in Hercegovini.

Za Daily Mail je povedala, da je bil Strauss-Kahn do deklet grob in agresiven. Plačeval je z gotovino, a nobena od deklet, ki jih je izbral, se ni želela vnovič srečati z njim. "Nikogar ni posilil. A za več kot tisoč dolarjev na uro od moškega pričakujemo, da se obnaša kot gospod in ne žival," je dejala Nicijeva.

O tem, kdo je bil njena stranka, je več let molčala. Odločitev, da spregovori, je padla potem, ko je v javnost prišla novica o sobotnem dogajanju v New Yorku.

Strauss-Kahnu so politični rivali pred spolnim škandalom očitali predvsem razkošen, skorajda zvezdniški življenjski slog, nekateri pa so celo omenjali njegove judovske korenine.

Gladko bi dobil še en mandat
Strauss-Kahn je petletni mandat na čelu IMF (Mednarodni denarni sklad) nastopil leta 2007 in bil ena ključnih figur v boju proti svetovni gospodarski in finančni krizi, ki je udarila leto kasneje.

Mandat bi se mu iztekel prihodnje leto, a bi ga verjetno v vsakem primeru zapustil predčasno, saj je veljal za favorita socialistov na francoskih predsedniških volitvah prihodnjo pomlad. Čeprav svoje kandidature uradno še ni potrdil, so mu javnomnenjske raziskave napovedovale gladko zmago, saj bi pritegnil tudi številne volivce desne sredine. Po poročanju francoske AFP, je predvolilni boj v Franciji v polnem teku in očitno je, da bo tokrat še posebej umazan.

Strauss-Kahnu so politični rivali pred spolnim škandalom očitali predvsem razkošen, skorajda zvezdniški življenjski slog, nekateri pa so celo omenjali njegove judovske korenine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.