Svet
10 ogledov

Strauss-Kahn trn v peti velikih

Strauss-Kahn je osumljen spolnega napada na sobarico v enem izmed newyorških hot Žurnal24 main
Dominique Strauss-Kahn bo kljub odobrenemu plačilu milijonske varščine še eno noč preživel v zaporu. Teorije zarote. Strauss-Kahn napoti bankirjem, požrešnim korporacijam ter Sarkozyju.

Sodnik Michael Obus je ugodil obrambi in odobril plačilo varščine v višini milijon dolarjev, ki je zavarovana z varščino v višini pet milijonov dolarjev. Strauss-Kahn bo jutri izpuščen v hišni pripor v New Yorku, moral pa bo nositi tudi elektronsko zapestnico, preko katere ga bodo nadzorovali. Sodnik mu je dodelil tudi oboroženega varnostnika; njegove stroške bo moral plačati obtoženi.

Trn v peti velikih
"Vodil je prijazno in džentelmensko politiko, takšno, ki tujih voditeljev ni prisiljevala k privatizaciji državnih podjetij in uničenju sindikatov. Njegovo ravnanje je bilo trn v peti zahodnih bankirjev in požrešnih korporacij, ki jim je Mednarodni denarni sklad (IMF) zagotavljal legitimno plenjenje po preostalem svetu," je v eni izmed svoji kolumn zapisal ameriški ekonomist in nobelovec Joseph Stiglitz. Še ena v vrsti teorij zarote?

Zdaj že nekdanji prvi mož IMF – zaradi obtožb spolnega napada na sobarico je včeraj odstopil – naj bi bil najprej žrtev francoskih desničarjev, saj je bil najverjetnejši tekmec Nicolasa Sarkozyja na volitvah prihodnje leto. V nos mnogih Francozov naj bi šlo tudi njegovo brezsramno razkazovanje bogastva. Strauss-Kahn je menda oproščen davkov na del premoženja, predvsem na umetniška dela, nič kaj skromen pa bil ni niti njegov honorar pri IMF (leta 2007 je namreč zaslužil več kot 360 tisoč evrov).

Vsemu navkljub je francosko ljudstvo, predvsem socialisti, neomajno. Na vprašanje, ali je Strauss-Kahn žrtev zarote, je pritrdilno odgovorilo 57 odstotkov vprašanih. 32 odstotkov jih meni, da v ozadju ni nobene zarote, 11 odstotkov pa jih o tem nima mnenja.

Skrivnostni gost
Na dan prihajajo nove podrobnosti o domnevnem napadu. Pred 32-letno sobarico naj bi bil v sobi še en član hotelskega osebja, ki je pospravljal ostanke zajtrka. Sobo je zapustil pred napadom. Gvinejka je zato mislila, da je soba prazna, Strauss-Kahn pa jo je napadel, ko je prišel nag iz kopalnice.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Stolček IMF ženski?
Poznavalec mednarodnih financ Mojmir Mrak je prepričan, da bo novi direktor IMF zagotovo Evropejec: "Nepisano pravilo veleva, da je vodenje IMF vedno v rokah Evropejca, Svetovno banko pa vodijo Američani." Po njegovem mnenju se kot naslednica Dominiqua Strauss-Kahna najpogosteje omenja francoska finančna ministrica Christine Lagarde, veliko možnosti pa pripisuje tudi 
nekdanjemu članu sveta Evropske centralne banke, Nemcu Axlu Webru, Turku Kemalu Dervisu in Mehičanu Augustinu Carstensu.


"Če na stolček sede nekdo iz bruseljske administracije, se bo v politiki IMF zgodil izrazit zasuk. Usmeritev bi lahko postala precej manj liberalistična,"
pa pove ekonomist Maks Tajnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.