Svet
16 ogledov

Streho pobarvajte na belo in varčujte

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
V boj proti podnebnim spremembam se lahko vključite tudi tako, da streho svoje hiše pobarvate na belo. Poleti si lahko zaradi takšnega ukrepa v hiši znižate temperaturo za deset stopinj Celzija.

Ameriško mesto New York se je odločilo, da bo sponzoriralo program "hladnih streh", s katerim želijo prebivalcem omogočiti znižanje stroškov električne energije in posledično manjši izpust toplogrednih plinov v ozračje.

"Hladne strehe so eden izmed najhitrejših načinov zmanjševanja izpustov ogljikovega dioksida v ozračje in so začetek težkega dela pri zmanjševanju posledic podnebnih sprememb," je dejal sekretar za energijo Steven Chu za ameriško tiskovno agencijo AP.

Medtem ko lahko lastniki hiš z belo obarvano streho ob poletnih pripekah privarčujejo več električne energije z manjšo uporabo klimatskih naprav, pa pozimi ne morejo beležiti večjih prihrankov, ugotavlja neprofitna organizacija Hladne strehe. Organizacija je bila ustanovljena leta 1998.

Pri barvanju več kot 300 tisoč kvadratnih metrov streh javnih in drugih stavb pomaga več sto prostovoljcev. Eden izmed njih Steve Hecht je za AP dejal, da lahko s takšnim ukrepom znižajo temperaturo v hiši za od 10 do 16 stopinj Celzija.

"Največja razlika je zagotovo takrat, ko se zjutraj zbudimo," je dejal Terry Jack iz Filadelfije. "Potem ko sem streho prebarval na belo, sem razliko opazil vsako jutro. V notranjosti je bilo za devet stopinj hladneje. S tem pa se že lažje živi."

Po podatkih kalifornijskega strokovnjaka za energijo Arthurja Rosenfelda z vsakih 300 kvadratnih metrov na belo pobarvanih streh prihranimo 10 ton ogljikovega dioksida. To pa je enako emisijam, ki jih v zrak spusti vozilo v dveh letih in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.