Svet
8 ogledov

Strelcu dve različni obtožnici

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sodišče v Phoenixu strelcu na shodu volivcev v Tusconu odredilo pripor brez možnosti za varščino. Zaslišanje trajalo 15 minut.

Krivec za streljanje na shodu volivcev je, kot je že znano, 22-letni Jared Lee Loughner iz Tuscona. V sodno dvorano so ga privedli v oranžnem zaporniškem oblačilu, vklenjene je imel tako roke kot noge, glavo pobrito, na levi arkadi ima poškodbo.

Streljanje v Tucsonu je sprožilo številne polemike glede dovoljenj za posedovanje orožja; javno mnenje je naklonjeno razmišljanjem v smeri strožjega preverjanja psihičnega stanja prosilcev.

Na vprašanja sodnika je odgovarjal kratko, zaslišanje je trajalo vsega 15 minut. Glede krivde se ni opredeljeval; prebrali so mu le obtožnico, nakar ga je sodnik vprašal, če obtožbe razume. Odgovoril je pritrdilno.

V eni točki obtožnice ga tožilstvo bremeni poskusa uboja članice kongresa, v dveh točkah za uboj in naslednjih dveh za poskus uboja. Gre za obtožnico na zvezni ravni, ki ga bremeni ubojev in poškodovanja funkcionarjev, za ostale žrtve bodo spisali drugo obtožnico, ki jo bodo vložili pred sodiščem v Arizoni.

Sodišče mu je dodelilo odvetnika po službeni dolžnosti; gre za pravnico iz San Diega. Lokalni odvetniki so namreč zavrnili sodelovanje v primeru, saj je med umrlimi tudi sodnik iz Arizone John Roll.

Medtem ko bo 22-letni strelec v sodniški celici čakal na začetek sojenja, je vsa pozornost ameriške javnosti usmerjena v zdravstveno stanje hudo ranjene kongresnice. Izbrani nevrokirurgi so pred nekaj urami sporočili, da je še vedno v kritičnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.