Svet
13 ogledov

Strele namenili tudi svoji sosedi

Severnokorejska vojska Reuters
Med vajo severnokorejske vojske so topničarji nekaj izstrelkov očitno namenili svoji južni sosedi in poskrbeli za incident.

Do streljanja je prišlo v bližini sporne meje med državama, ko je med vojaškimi vajami nekaj severnokorejskih topniških izstrelkov padlo na južno stran meje. Južnokorejska vojska je odgovorila s topniškimi izstrelki. 

Z južnokorejskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je severnokorejskega vojska med današnjim urjenjem izstrelila okoli 500 granat, od tega jih je okoli 100 padlo na južnokorejsko stran. Dodali so, da je južnokorejska vojska na "premišljeno izzivanje" odgovorila s 300 topniškimi izstrelki.

Generalštab južnokorejske vojske je pred tem prejel faks, v katerem je Severna Koreja napovedala vojaške vaje. Južnokorejske oblasti so po prejemu obvestila plovilom prepovedale vstop na območju, kjer so potekale vaje, in evakuirale prebivalce bližnjega otoka.

Do incidentov prišlo že večkrat

Severna Koreja redno izvaja vaje s topniškimi izstrelki, vendar običajno južne sosede o tem ne obvesti vnaprej. Pred štirimi leti je prišlo do podobnega incidenta, v katerem so umrli štirje Južnokorejci - dva vojaka in dva civilista. Nekaj čezmejnh strelov med vojaškimi vajami pa je bilo izstreljenih tudi leta 2009.

Komentarjev 2
  • ac-dc 15:47 31.marec 2014.

    So pač nepomembni. To je še edino, kar jim ostane. Pardon, imajo še Rodmana.

  • maresem 09:38 31.marec 2014.

    Pajaci.... popipsali jih bodo za šalo, te severnokorejske primitivce.