Svet
11 ogledov

"Strelec bo verjetno znova napadel"

Shod v Parizu Reuters
Napadalec, ki je pred judovsko šolo v Toulousu ubil tri otroke in učitelja, ve, da ga lovijo, in bo verjetno znova napadel, opozarja tožilec, ki vodi preiskavo. Po več sto zaslišanjih niso še nikogar priprli.

Žrtev streljanja v Toulousu  | Avtor: Reuters Reuters
Morilec na skuterju, ki je v treh napadih na jugu Francije ubil sedem ljudi, ve, da ga lovijo in bo verjetno znova napadel, je opozoril tožilec Francois Molins, ki vodi preiskavo. Išče ga 200 preiskovalcev in policistov posebnih enot, ki so ugotovili, da je napade od 11. marca izvajal na štiri dni.

Gre za "zelo odločnega posameznika, ki vedno enako in premišljeno deluje," je dejal tožilec in dodal, da so preiskovalci izvedli več sto zaslišanj, a niso še nikogar priprli.

Tarče so vojska ter rod ali verska pripadnost žrtev

Strelčeve tarče jasne: vojska, rod ali verska pripadnost žrtev. Zločin, ki je rasističen in antisemitski, je lahko tudi terorističen, saj p francoski zakonodaji terorizem ni politična, temveč pravna definicija, je še pojasnil tožilec. Ti napadi se v teroristična dejanja uvrščajo, "ker njihove okoliščine pomenijo resno motnjo za javni red z zastraševanjem ali nasiljem".

Poostreno varovanje

Francoski Toulouse žaluje za žrtvami več strelskih pohodov neznanca in z njim vsa Francija. Po napadu pred judovsko šolo Ozar Hatorah, ko so umrli trije otroci in učitelj, so oblasti stanje pripravljenosti v regiji Midi Pyrenees dvignili na najvišje možno, rdeče. Poostrile so varnostne ukrepe v bližini judovskih in muslimanskih šol, pa tudi verskih objektov po vsej državi. Po vseh šolah v Franciji so se z minuto molka spomnili nedolžnih žrtev.

Iz Pariza je prispela specialna enota za boj proti terorizmu in vodi preiskavo napada, ki je bil očitno povezan z napadoma v Toulousu in bližnjem Montaubanu, v katerem so pred dnevi umrli trije francoski vojaki. Po navedbah policijskega vira so namreč v vseh napadih uporabili isto orožje in isti ukradeni skuter. Strelec, ki je svoje dejanje najverjetneje snemal, je še vedno na prostosti.

"... kaj se bo zgodilo naslednjič?"

Lokalni prebivalci se sprašujejo o motivu streljanj - in tudi, česa je napadalec še sposoben. "Je njegov motiv rasizem? Je to nekdo, ki napada manjšine? Ali gre za teroristični napad?" se sprašuje Jean Cohadon, novinarka časnika Dépêche du Midi. "In če je bil na tak način sposoben ubiti trikrat, kaj se bo zgodilo naslednjič?"

Mestne oblasti so preklicale letni karneval, ki naj bi potekal ta teden, tako iz spoštovanja do žrtev in njihovih družin kot zaradi pomislekov glede varnosti, pa tudi prebivalce je strah.

Predvolilne kampanje ne želijo prekiniti vsi

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy in njegov socialistični tekmec Francois Hollande sta prekinila svojo predsedniško kampanjo, Francois Bayrou in Jean-Luc Melenchon pa sta to zavrnila. Vprašanje nestrpnosti pravzaprav del kampanje in zavrnil prekinitev, ki sta jo v ponedeljek predlagala sicer glavna favorita predsedniških volitev Sarkozy in Hollande, je ocenil Bayrou, Melenchon pa: "Nadaljevati kampanjo predstavlja dejanje moralnega, intelektualnega in čustvenega upora."

Komentarjev 1
  • golob.bob 02:50 21.marec 2012.

    verjetno je kakšen Jankovičev trenerkar.. :)