Svet
12300 ogledov

Prva fotografija najstnika, ki je v morilskem pohodu ubil 17 ljudi

Streljanje na srednji šoli v Parklandu
1/22
Moški, ki je včeraj izvedel strelski pohod na srednjo šolo s 3100 dijaki v Parklandu, je 19-letni Nikolas Cruz.

Policija ga je prijela neposredno po napadu, v katerem je ubil najmanj 17 ljudi. Gre za nekdanjega dijaka, ki je bil po podatkih oblasti zaradi disciplinskih razlogov izključen iz šole. 

Postavljal se je z orožjem in hvalil z ubijanjem živali

Znanci so ga nekaj ur po napadu opisali kot "težavnega otroka", ki se je rad postavljal s strelnim orožjem, se hvalil z ubijanjem živali, njegova mama pa naj bi večkrat poklicala policijo, naj pride na dom ter se pogovori z njim.

V šoli s prek 3000 dijaki se je Cruz držal zase, imel je malo prijateljev ter zaradi svojega vedenja in naklonjenosti nasilju vzbujal strah pri nekaterih dijakih. 

Strelski pohod v ZDA ZDA zavite v črno Svet Pokol v šoli s 3.100 dijaki, najmanj 17 mrtvih

"Vedno je imel s sabo orožje," je WFOR-TV povedal dijak, ki ni želel biti imenovan. "Stvari, ki jih je počel, niso bile primerne za šolo, zato so ga večkrat izključili."

Jim Gard, učitelj matematike na srednji šoli Stoneman Douglas, pa je dejal, da je bil Cruz njegov učenec v šolskem letu 2016/17, a v razredu ni bil moteč. Po streljanju mu je več dijakov reklo, da je zalezoval eno od dijakinj. 

"Napovedali so, kar se je zgodilo"

Nek drug dijak pa je dejal, da je na šoli v šali slišal, da bi, če bi kdo na šoli streljal, to bil Cruz. Zaradi tega so se ga študentje bali in se ga izogibali. 

Brandon Minoff, prav tako dijak s te šole, pa je v pogovoru za CNN dejal, da ga je učiteljica dve leti nazaj dodelila v projektno skupino, v kateri je bil tudi Cruz. Cruz je bil v razredu tih, a se je med projektom odprl ter povedal, da so ga vrgli iz dveh zasebnih šol in si je želel pridružiti vojski. 

"Vedno je bil sam in se nikoli ni poskušal povezati s kom," je dejal Minoff. "Kolikor vem, ni imel nobenega prijatelja."

Šolske oblasi niso želele povedati, zakaj Cruz ni več obiskoval srednje šole. A mama Amanda Samaroo, katere hčerka Elizabeth je obiskovala šolo, medtem ko je bil tam tudi Cruz, je povedala, da je bil izključen zato, ker je v kampus prinašal nože. "Njegovi prijetelji so dejali, da je bil duševno moten in je ubijal živali," je povedala. 

Sosedje v ulici, kjer je družina živela do približno enega leta nazaj, so povedali, da se je morala Cruzova družina izseliti iz enodružinske hiše in jo prodati, ker si življenja v njej niso mogli več privoščiti. Dejala je, da ima Cruz brata Zacharya ter da sta bila oba posvojena. Krušni oče jima je umrl pred nekaj leti. 

Mama se je večkrat obrnila na policijo

Ena od sosed je povedala tudi, da je mati dečka Lynda Cruz imela težave zaradi njunega vedenja in se je večkrat obrnila na policijo, naj se pogovori z njunimi sinovi. "Mislim, da ju je hotela malo prestrašiti," je dejala. "Nikolas je imel težave z vedenjem, a nikoli si nisem mislila, da bo nasilen."

Ko je po televiziji slišala novico o strelskem pohodu si je rekla: "O moj bog, to je fant, ki je živel na naši ulici." 

Zaskrbljujoče objave

Lokalni šerif je za medije povedal, da oblasti še ne poznajo motiva za njegovo dejanje, so pa dejali, da je bilo njegovo vedenje na socialnih omrežjih "zelo, zelo zaskrbljujoče". 

Na instagramu je objavil več fotografij, na katerih ima v rokah strelno orožje, na eni fotografijipa je več pušk, ki ležijo na postelji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • chicar 13:09 15.februar 2018.

    To so po mojem mnenju za nas, ne relevantne novice, ki bi se jih bilo pametno znebiti.

  • oneh 10:48 15.februar 2018.

    Sem pogledal članek pa mi ni jasno, kako si prišel do zaključka, da je muslič? Iz članka je videti, da je navdušenec nad komunizmom. Če pa si mislil, da so musliči in komunisti enaki fanatiki potem pa jasno imaš 100 % prav.

  • jakob49 08:33 15.februar 2018.

    V zapisu novinarja sem zasledil, da je najstnik v šolo prinašal nože in grozil sošolcem. Kje sem že to zasledil podobno zgodbo aja na eni od lj. srednjih šol. Ali bodo odgovorni čakali da se bo zgodil to kar se ...prikaži veče je na tej zgodbi v ZDA?