Svet
10 ogledov

Strelec v samici, policija razminirala stanovanje

Množični morilec James Holmes.
1/7
EPA
Ameriška zvezna policija FBI je v soboto uspela onesposobiti eksplozivne naprave, s katerimi je svoje stanovanje opremil 24-letni James Holmes, ki je v petek v predmestju Denverja Aurori v kinodvorani ubil 12 ljudi, 58 pa jih ranil.

Šef policije Aurore Dan Oates je povedal, da je strelec dejanje načrtoval več mesecev. Prek interneta je kupil 6000 kosov streliva in drugo opremo, v trgovinah z orožjem pa polavtomatsko puško, šibrovko in dve pištoli.

Na premieri najnovejšega filma o Batmanu je najprej vrgel med ljudi solzivec, nato pa začel streljati. Ob aretaciji na parkirišču pri kinodvorani je Holmes policistom povedal, da je stanovanje miniral.

Improvizirane eksplozivne naprave

Za razminiranje so policisti potrebovali celo soboto. Najprej so si s kamero ogledali stanovanje in ugotovili, da je polno improviziranih eksplozivnih naprav. Nato so s pomočjo robota razstrelili eno od njih, šele nato so lahko razorožili še druge.

"Vsak, ki bi vstopil v stanovanje, bi dobil hude rane, ali pa bi umrl," je ob tem povedal agent FBI James Yacone.

Motiv napada še ni znan

Morilec je soboto preživel v samici zaradi njegove varnosti, za zdaj pa ni znano, kakšen je bil motiv za njegova dejanja. V ponedeljek ga bodo prvič pripeljali pred sodišče.

Čaka ga obtožnica za naklepni uboj in več drugih kaznivih dejanj. Nezakonitega posedovanja orožja pa ne more biti obtožen, saj je vse kupil povsem zakonito.

Njegova starša sta v soboto v San Diegu preko policije podala izjavo za javnost. Izrazila sta sožalje svojcem žrtev in prosila medije za spoštovanje zasebnosti v času, ko sodelujeta s policijo.

Holmes prihaja iz San Diega, v Koloradu pa je delal doktorat iz nevrologije. Poznajo ga kot odličnega in zelo nadarjenega študenta.

Improvizirana spominska obeležja

Sorodniki žrtev in drugi žalujoči so na kraju tragedije začeli postavljati improvizirana spominska obeležja, v ZDA pa se je znova razplamtela razprava o razširjenosti orožja. Posledic sicer ne gre pričakovati, saj je orožarski lobi NRA (National Rifle Association) premočan.

Ameriški politiki so si na nacionalni v pravico do orožja nazadnje upali poseči leta 1999, ko je podpredsednik ZDA Al Gore v senatu oddal odločilni glas za delno omejitev prodaje orožja na orožarskih sejmih. Orožje se prodaja naprej, Gore pa je leta 2000 izgubil volitve.

Orožje v vsakem četrtem ameriškem domu

Kongres je leta 1994 sprejel zakon o prepovedi 19 vrst avtomatskih in polavtomatskih pušk, ki je veljal deset let. Po letu 2004, ko se je iztekel, ga ni skušal nihče resneje oživiti. Orožje je danes v vsakem četrtem ameriškem domu in je poceni. Holmes se je npr. oborožil za 3000 dolarjev.

Gallupova anketa je leta 1990 ugotovila, da se 78 odstotkov Američanov zavzema za ostrejše zakone proti orožju, leta 2004 je delež takšnih padel na 54 odstotkov, lani pa na zgolj 43 odstotkov.

NRA je uspela prepričati Američane, da več orožja pomeni manj nasilnega kriminala, pri čemer postreže s statističnimi podatki, po katerih je stopnja umorov v ZDA danes najnižja v zadnjih 47 letih. Američani imajo v lasti več kot 300 milijonov kosov orožja.

Komentarjev 1
  • Kunaver 15:51 22.julij 2012.

    Žrtve pokola. Kdo so:http://slo-kronika.si/novice/dvanajst-zrtev-pokola-v-koloradu-kdo-so-oni/