Svet
26 ogledov

Strelec velik nasprotnik multikulturalizma

Anders Behring Breivik VG
Strelec na udeležence tabora na otoku Utoya Anders Behring Breivik je velik nasprotnik multikulturalizma in se označuje za nacionalista. "Sila enega človeka s prepričanjem je enaka sili sto tisočih, ki branijo svoje interese," je zapisal na edinem tvitu na Twitterju.

Da za petkovima napadoma stoji Anders Behring Breivik, je za norveški časnik VG, ki je bil priča tudi hišni preiskavi napadalca, potrdilo več neodvisnih virov. Časnik ob tem poroča, da Behring Breivik ni imel policijske datoteke in da je v preteklosti storil le manjše prometne prekrške.

Je pa imel registriranih več kosov orožja, med drugim polavtomatsko pištolo in puško, bil je tudi član strelskega kluba v Oslu. Njegov prijatelj iz otroštva je za VG dejal, da se je pri 20 letih začel ukvarjati z idejami skrajne desnice in da je na svojo Facebook stran takrat objavljal več skrajnih stališč. Nato je svoj profil za nekaj časa umaknil in po ponovni vrnitvi je nanj objavljal le še povezave na glasbene videospote.

Policija preiskala stanovanje

Policija je ponoči preiskala stanovanje v središču Osla, kjer je moški živel skupaj z mamo. Pred mesecem dni se je sicer preselil v manjše mesto Hedmark izven Osla.

"Sedel sem pred televizijo in bral časopis. Prišla je policija in dejala, da naj takoj zapustim stanovanje. Nisem ga srečal, ampak sem ga videl, ko je obiskoval svojo mamo," je za omenjeni časnik dejal sosed, ki živi v istem nadstropju.

Breivik je sicer leta 2009 ustanovil podjetje GeoFrame, ki se ukvarja s predelavo zelenjave. Na Facebooku je trdil, da ima ekonomsko izobrazbo, ni pa natančno navedel, katero fakulteto je obiskoval. Vse fotografije na Facebooku je objavil do 17. julija.

Velik kritik islama

Da je Breivik velik kritik norveške politike in zastopa zelo konzervativna stališča, je mogoče sklepati na podlagi njegovih objav na spletu. Imenoval se je za nacionalista in je ostro nasprotoval multikulturalizmu.

Na spletno stran Document.no je objavil tudi več komentarjev in novic, ki so kritizirale islam. V eni izmed objav je dejal, da ni več aktualen boj med socializmom in kapitalizmom, ampak boj med nacionalizmom in internacionalizmom. Sam se je zavzel za nacionalizem.

Ljubitelj igrice World of Warcraft

Pred šestimi dnevi je odprl svoj račun tudi na Twitterju. Napisal je samo en tvit, v katerem je citiral britanskega filozofa John Stuarta Milla: "Sila enega človeka s prepričanjem je enaka sili sto tisočih, ki branijo svoje interese."

VG še poroča, da je občudoval Winstona Churchilla, klasično glasbo in orveškega protinacističnega junaka iz druge svetovne vojne Maxa Manusa. Aktiven je bil tudi v računalniški igrici World of Warcraft. V zvezi s tem je objavil tudi fotografijo pištole.

Komentarjev 3
  • privat 09:46 24.julij 2011.

    jaz sem čital da mu je tujc speljal žensko...no nevemo če je to vplivalo na njegova početja

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:01 23.julij 2011.

    Očitno mu je blo v tej prelepi državi prelepo in je iz čistega dolgčasa in želji po pobliciteti naredil eno majhno traparijo??Psihopat,da mu ni para.....

  • doggebie.lord 11:07 23.julij 2011.

    Igra se imenuje World of Warcraft ne pa War of Warcraft in nevidim kakšne veze ima to s samim člankom in osebo v njem.