Svet
4 ogledov

Streljajo na civiliste

Amaterska fotografija prikazuje tank in vojake, ki so vdrli v mesto Dara na jugu Žurnal24 main
Sirijske sile zveste Asadu so v predmestju Damaska streljale na civiliste. Vojska je ponoči vkorakala tudi v mesto Dara in začela streljati vsepovprek.

Sirska vojska je danes s tanki vdrla v mesto Dara na jugu države, ki velja za enega centrov upora proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Pri tem brezkompromisno strelja na hiše in prebivalce mesta, pri čemer je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, poroča Reuters.

"Streljali so. Po besedah prič so ubili najmanj pet ljudi, hiše pa so se spremenile v bolnišnice," je za Al Jazeero dejal prebivalec Dare. "V starem delu mesta patruljira osem tankov, na cestah pa ležijo trupla pobitih," dodaja drugi meščan, ki pa ni želel biti imenovan.

Brutalno obračunavanje s civilisti
Sirske varnostne sile in oboroženi posamezniki naj bi vdrle tudi v mesto Duma. Pri tem so streljali na neoborožene civiliste, potekale pa naj bi tudi racije. Koliko protirežimskih protestnikov je aretiranih, še ni znano.

''Varnostne sile ponavljajo isti vzorec v vseh centrih demokratične vstaje. Revolucijo želijo zatreti s skrajno silo,''
je za Reuters povedal neimenovani protestnik iz Damaska. Povedal je tudi, da so vse telekomunikacijske povezave z Dumo prekinjene, da pa je eden od aktivistov, ki je novice prenesel svetu, ob zori pobegnil iz mesta.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Novinarje izgnali
Tuji novinarji so bili po večini izgnani iz države, zaradi česar je težko preveriti, kakšne so dejanske razmere. Fotografije, ki so jih na svetovnem spletu v zadnjih dneh objavili protestniki, prikazujejo vojake, ki streljajo na neoborožene množice.

Borci za pravice se bojijo, da Asadove čete pripravljajo napad na mesto Nawa, kjer je v nedeljo več tisoč ljudi zahtevalo predsednikov odstop. Proti mestu naj bi že šla vojska, deli mesta pa naj bi ostali brez elektrike in telekomunikacijskih povezav. Prebivalci naj bi se že pripravljali na prihod vojske.

Obsodba nasilja
Sirijski pisatelji in novinarji obsojajo nasilje in represivno postopanje sirijskega režima proti protestnikom. Deklaracijo sta podpisala 102 pisatelja in novinarja, tudi tisti, ki živijo v izgoni. Vse sirijske intelektualce so pozvali, naj zavzamejo jasno stališče glede dogajanja v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.