Svet
733 ogledov

Streljal ter metal granate na policiste

napad na policijo Brazilija Roberto Jefferson Epa
Nekdanji brazilski kongresnik in domnevni zaveznik predsednika Jairja Bolsonara Roberto Jefferson je v nedeljo v neuspelem poskusu, da bi preprečil svojo aretacijo, streljal ter metal granate na policiste in dva ranil, so sporočile brazilske oblasti.

Brazilsko zvezno vrhovno sodišče je odredilo, da se nekdanjega brazilskega kongresnika Roberta Jeffersona odpelje nazaj v pripor, potem ko je ta kršil pogoje hišnega pripora in na spletu napadel vrhovno sodnico Carmen Lucio, ki jo je označil za čarovnico in prostitutko.

Jefferson, ki se je za osem ur zabarikadiral v svojem domu v kraju Levy Gasaparian v zvezni državi Rio de Janeiro, se je po navedbah policije aretaciji upiral z uporabo "strelnega orožja in eksploziva", zvečer pa je bil "po intenzivnih pogajanjih" vendarle priprt.

Med aretacijo sta bila zaradi koščkov granate ranjena dva policista, vendar sta prejela zdravniško pomoč in sta v dobrem stanju, je sporočila policija.

"Kdor strelja na policijo, je bandit"

Na dogodek se je kmalu odzval brazilski predsednik Bolsonaro in se od Jeffersona distanciral. "Kdor strelja na zvezno policijo, je bandit," je dejal v televizijskem intervjuju v nedeljo zvečer in vztrajal, da nima nobenih vezi z Jeffersonom, ki je leta 2020 dejal, da je predsednik njegov "osebni prijatelj", navaja AFP.

Desničar Bolsonaro je na družbenih omrežjih trdil, da se ni fotografiral z Jeffersonom, vendar je kasneje v javnost pricurljalo več slik, na katerih se pojavita skupaj.

Jefferson je bil sicer zaradi obtožb o napadu na demokracijo aretiran avgusta 2021, v hišnem priporu pa je bil od januarja letos.

V Braziliji bo čez teden dni potekal drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bo Bolsonaro pomeril s kandidatom levice in nekdanjim predsednikom Luizom Inaciom Lula da Silvo. Lula je v prvem krogu prejel 48,3 odstotka, Bolsonaro pa 43,3 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.