Svet
8 ogledov

Streljal v menzi tovarne

Pištola Shutterstock Fotografija je simbolična.
Tri osebe so umrle v streljanju v tovarni v bližini švicarskega mesta Luzern. Sedem oseb je huje ranjenih. Med umrlimi je tudi 42-letni napadalec, ki je bil zaposlen v tovarni. Za zdaj ni jasno, ali si je sodil sam, prav tako ni znan njegov motiv.

Do streljanja je prišlo v obratu za predelavo lesa avstrijske družbe Kronospan v mestu Menznau, ki leži približno 25 kilometrov zahodno od Luzerna, navajajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju švicarskih medijev se je streljanje začelo v menzi, med jutranjim odmorom okoli 9. ure. Po navedbah policije je napadalec svoje tarče očitno namerno izbiral.

Po podatkih policije in direktorja Kronospana Maura Capozza je napadalec v obratu delal več kot 10 let. "Bil je tih moški, za nobene druge incidente ne vemo," je povedal direktor.

Vodstvo tovarne je krvavi dogodek šokiral, v družbi pa so tudi zanikali poročanje švicarskih medijev, da je napad sprožilo načrtovano odpuščanje.

Sodelavci so medtem za švicarske medije povedali, da naj bi napadalec, ki je v tovarni delal kot upravljavec strojev, od lani trpel za psihičnimi težavami.

Nikoli pa naj ne bi bil nasilen. "Bil je čuden, a nikoli si nismo mislili, da bo prišlo do česa takšnega," je povedal eden izmed sodelavcev.

Policija ni želela razkriti, kako je napadalec umrl. Kot so poudarili, bodo počakali na rezultate obdukcije.

Na območje prizorišča streljanja, ki ga je policija zaprla, so sicer kmalu po napadu prispele reševalne ekipe, med drugim trije helikopterji.

Dogodek pretresel mestece

Dogodek je pretresel mestece, v katerem stoji tovarna, policija pa je za svojce zaposlenih odprla posebno telefonsko linijo. Švicarska vlada je svojcem žrtev že izrazila sožalje.

V tovarni je zaposlenih 400 ljudi in je glavni zaposlovalec v Menznau, ki šteje slabih 2600 prebivalcev. "To je tragedija," je napad komentiral župan Menznaua Adrian Duss.

Švicarji močno oboroženi

V Švici je posedovanje orožja tradicija, tudi spričo dejstva, da večino vojske sestavljajo rezervisti. Po številu kosov orožja na prebivalca je Švica tretja država na svetu, za ZDA in Jemnom.

A strelski napadi so v alpski deželici redki. Današnji je sicer bil že drugi letos. 2. januarja je namreč v vasi Daillon na jugu Švice nek 33-letnik ubil tri ženske, dva moška pa ranil. Policija ga je med aretacijo ranila.

Do najhujšega pokola s strelskim orožjem v zadnjih letih je v Švici prišlo septembra 2001 v mestu Zug v osrednjem delu države. Skupaj z napadalcem je takrat umrlo 15 ljudi.

Spričo tovrstnih incidentov se je tudi v Švici odprla debata o nadzoru nad orožjem. V skladu s sedanjo ureditvijo morajo lastniki orožje sicer prijaviti lokalnim oblastem, a država nima nacionalnega registra o orožju. Veliko orožja naj tudi ne bi bilo prijavljenega.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.